fallback

Пенев пълни с двама обувките на Бербатов

Генков от “Висла” и Рангелов от “Люцерн” имат общо 2 гола в 42 участия за България.

04.09.2012 | 17:18

Любо Пенев привика спешно Димитър Рангелов от швейцарския “Люцерн” и Цветан Генков от полския “Висла” след неуспеха на операция “Бербатов”. Двамата нападатели се присъединяват към националния тим само три дни преди старта на световните квалификации - срещу Италия в петък.

Пенев явно търси алтернативи на атакуващите играчи, които използва в четирите контроли начело на отбора. Емил Гъргоров и преминалият от турски в руски средняк (Газиантеп - Кубан Краснодар) Ивелин Попов не са натурални остриета, а жокерът Илиян Мицански не успява да се пребори за титуляр във Втора бундеслига (Кайзерслаутерн) и има общо 41 минути игра за първите четири кръга.

29-годишният Рангелов и 28-годишният Генков поне са чисти щурмоваци и твърди титуляри в отборите си, като вече откриха головите си сметки за новия сезон. Въпросът е доколко ще успеят да запълнят обувките на отказалия да се завърне голмайстор №1 в историята на националния отбор.

Митко и Цецо имат общо 42 участия за България (съответно 24 и 18) като първият е вкарал два гола, а вторият не се е разписал нито веднъж. Двамата бяха изпробвани от различни селекционери в последните 7-8 години и не успяха да се наложат дори в последните две при липсата на голямата зведа.

Пожарните повиквателни за Рангелов и Генков са признак за неподготвеност. Докато Италия прави 1-2 принудителни корекции в разширения състав заради контузии, нашите спешни попълнения тепърва трябва да се ориентират в новите тактически изисквания на Любо Пенев. Самият треньор явно вижда слабости в показаното досега, за да опита първо с Бербатов, а сега с другите двама.

Хаосът преди мача с Италия ескалира от Бербо, който открехна вратата за повиквателна, а в неделя отказа да се завърне в тима. 31-годишната звезда явно е в особен ментален период, което личи и от внезапните трансферни хрумвания, и от изявленията му.

Объркване, капризи, сеута: Бербатов разкрива пред Пенев “голяма вероятност” да прекрати 28-месечното изгнание, а ненадейно преценява, че изградените от две години навици и режим не се връзват с участие в националния. Същевременно иска БФС и селекционерът да преглътнат своето его и да погъделичкат неговото. Като награда, че единствен се обадил и го накарал да се чувства желан, Пенев е - по израза на Бербатов - “подведен в някаква степен”. За капак Митко признава, че предизвикал трансферната истерия от желание да се направи на интересен и да предизвика “смут” чрез флиртовете с “Фиорентина” и “Ювентус”.

От кои ще избира Любо Пенев за квалификациите с Италия (7 септември) и Армения (11-ти) на стадион “Васил Левски”: вратари Николай Михайлов (Твенте, Хол), Стоян Колев (Черноморец), Владислав Стоянов (Шериф, Мол); защитници Йордан Минев (Лудогорец), Николай Бодуров и Илия Миланов (Литекс), Иван Иванов (Партизан, Сър), Александър Александров (Черно море), Петър Занев (Волин, Укр), Веселин Минев (Анталияспор, Тур); халфове и нападатели Светослав Дяков, Емил Гъргоров и Иван Стоянов (Лудогорец), Георги Сърмов (Касъмпаша, Тур), Владимир Гаджев (Левски), Георги Миланов (Литекс), Борис Галчев (Динамо, Рум), Александър Тонев (Лех, Пол), Станислав Манолев (ПСВ Айндховен, Хол), Илиян Мицански (Кайзерслаутерн, Гер), Ивелин Попов (Кубан Краснодар, Рус), Димитър Рангелов (Люцерн, Швейц), Цветан Генков (Висла, Пол).

fallback
fallback