fallback

Йол величае Бербо, сър Алекс се подиграва

Холандецът: Димитър е №1 в историята на „Фулъм”. Шотландецът: Няма да се изненадам, ако се окаже в „Тотнъм”.

31.08.2012 | 12:53

Мениджърът на „Фулъм” Мартин Йол опитва да възстанови реномето на Димитър Бербатов с комплименти и фантастична заплата. Холандецът обяви Митко за най-големия трансфер в историята на скромния лондонски клуб. Покрай това изказване медиите получиха и неофициална информация за рекордно възнаграждение.

Българският №9 ще прибира седмично между 100 000 (според вестник Sun) и 110 000 паунда (Guardian), грубо 5 милиона годишно. Тази заплата е двойно над досегашния таван в клуба (45-50 000 седмично) и носи своите рискове – може да настрои негативно останалите играчи в отбора.

Докато Йол сипе хвалби, сър Алекс Фъргюсън нанесе нов удар по Бербо: „Още не е напуснал Юнайтед. Аз не знам нищо за него, той не се е обаждал. Ние мислехме, че е в Италия, но се оказва, че не е там. Може да е навсякъде, съвсем сериозно. Не бих се изненадал, ако е в Тотнъм. Има всякакви слухове. Аз не мисля, че е окончателно във Фулъм, така приемете думите ми. Бербатов е много талантлив и има добър принос за нашия клуб, особено в домакинските мачове. Когато сменихме стила и заиграхме с повече скорост, защото противниците се организираха бързо срещу нас, тази промяна не му допадна. Но той е много талантлив и където и да отиде, ще се справи добре”.

Реномето на Бербатов пострада сериозно заради начина, по който отсвири последователно „Фиорентина” и „Ювентус” заради английския средняк. Италианските клубове и медии резонно са гневни, защото изтъкнатата от Митко семейна причина едва ли е изникнала в последния момент. Те го обвиняват в неморално и непрофесионално поведение, защото логиката сочи и към финансов мотив.

Официално трансферът на Бербатов във „Фулъм” трябва да стане факт днес, в последния ден от трансферния прозорец. Мартин Йол, който преди 6 години привлече Митко от „Байер” (Леверкузен) в „Тотнъм”, сега щедро аргументира позлатяването на своя любимец.

„Разбира се, трябва да плащаш добри пари на добрите играчи – заяви холандецът. - Много клубове имаха интерес към Димитър и опитаха да го привлекат, но ние се оказахме способни да го вземем. Аз опитах да сторя нещо по въпроса още преди месеци, но не стана. Сега за него беше точен момент да вземе решение и той направи избор в наша полза. Нашите фенове ще бъдат щастливи и горди, защото това е вероятно най-голямата придобивка в историята на клуба. Той може да вкарва голове и ние имаме други добри играчи около него. Той има страхотна статистика. Ако погледнем на национално ниво и в Манчестър Юнайтед, аз не мисля, че има друг нападател – може би с изключение на Ван Перси в последните пет години – който може да постигне това. Затова се надяваме, че можем да използваме неговите качества в наша полза и да бъдем много добър клуб в бъдеще.”

Опитвайки да вдига акциите на Бербатов, Йол се изпуска за разговор между двамата миналата седмица, при който българинът му признал известни притеснения, че не е играл много мачове напоследък. Това означава, че Бербатов е бил наясно с офертата на „Фулъм” доста преди да приеме пътуване до Флоренция на разноски на „Фиорентина” и часове по-късно да се заиграе с „Ювентус”.

fallback
fallback