fallback

БФВ оцени Плачи над Найденов за старши

Федерацията дава 4-годишен договор на Камило, предлага обща работа на обидения Найден.

30.08.2012 | 17:25

Българската федерация по волейбол избра Камило Плачи пред Найден Найденов за старши треньор на националния отбор. Италианецът с дълъг стаж като помощник в тима получава каквото искаше – договор за 4 години, при сходни финансови условия с предишните селекционери Пранди и Стойчев (10 000 евро на месец). В замяна обаче Плачи няма да дели време и сили с работа в клубен отбор – това условие е било поставено от БФВ още преди вота.

Изборът на Управителния съвет, представен с резултат като за дерби 8:7 от тайно гласуване, на практика означава, че досегашният помощник Плачи е бил по-полезен от старшията Найденов при завоюването на олимпийското четвърто място.

Вариантът за продължаване в екип (независимо кой е водещ) стана невъзможен, след като и двамата декларираха безусловно желание за старши и отказ да са асистенти. Обявявайки избора, президентът на БФВ Данчо Лазаров изтъкна точно това: “Всички искахме този тандем да продължи, но проблемът е, че и двамата категорично заявиха несъвместими амбиции. Предложихме на Найден да стане треньор към БФВ и да работи с всички възрастови групи”.

Със сигурност при избора е натежало мнението на Любо Ганев, който беше водач на отбора в Лондон и следеше най-отблизо работата на двамата треньори. Авансово той се обяви за запазване на дуета, но при вота такава опция практически нямаше. Сега Ганев обещава да направи всичко възможно да придума Найденов за помощник или поне за общата функция с националните селекции от всички възрасти.

Досегашният старши има достатъчно причини да откаже и най-малката е, че трябва да се откаже от клубна работа в “Марек”. Той се чувства неоценен от БФВ - и за смелостта да поеме на разклатения отбор след напускането на Радо Стойчев, Матей Казийски и Андрей Жеков, и за ръководната си треньорска роля в Лондон.

Найденов явно съжалява, че позволи на Плачи да дава тактически указания на отбора и така мнозина останаха с впечатление, че италианецът върши по-важната работа. За капак Найден лансира заключение, че изборът на италианеца е обида към българските специалисти. Това мнение е субективно и дискусионно, а лоялността и заслугите на Плачи са безспорни. От инжектиране на подобни настроения в националния отбор никой няма да има полза.

fallback
fallback