fallback

“Динамо” (Киев) лидер в гонката за Бербатов

“Милан” се отказа от Митко, оферта на “Фиорентина” отхвърлена като твърде ниска.

21.08.2012 | 18:28

“Динамо” (Киев) е отборът в най-добра позиция за подписа на Димитър Бербатов. До тази изненадваща новина стигна италианското интернет издание Calciomercato.com, проучвайки възможностите за трансфер на българина от “Манчестър Юнайтед” в “Милан” или “Фиорентина”.

Специализираният сайт не посочва своя източник, но безусловно му се доверява. Вероятно информацията излиза от Флоренция, защото е допълнена с подробност, че първоначална оферта на “Фиорентина” била отхвърлена като прекалено ниска.

Възможността за престижен трансфер на Бербо в “Милан” отпадна този следобед след бартер на нападатели между двата милански клуба. “Интер” получи Антонио Касано плюс 7 милиона евро в замяна на Джампаоло Пацини. Според запознат журналист от телевизия Sportitalia “Милан” дори постигнал принципна договорка с Бербатов, използвайки го като резервен вариант при неуспех с Пацини.

Приближаващият край на летния трансферен прозорец (31 август) все повече ограничава вариантите за трансфер и нищо чудно 31-годишният българин да приеме непопулярното решение Киев. Със сигурност той изчаква тази вечер изхода от първия плейофен сблъсък в Шампионската лига “Борусия” (Мьонхенгладбах) – “Динамо”, за да види какви са шансовете на украинския тим за участие в групите на турнира.

В Киев явно възприемат Митко като подходящ заместник на Андрей Шевченко и Артьом Милевский. 36-годишният легендарен голмайстор обяви на 28 юли края на футболната си кариера и анонсира участие в украинските парламентарни избори през октомври. Милевский пък е пред продажба за 7 млн. евро в Турция.

Бербо е в сложна ситуация, защото търси приемлив компромис спрямо високото ниво на “Манчестър Юнайтед”, високата заплата и адаптацията на семейството му в евентуална нова среда.

Вариантът оставане в Англия е свързан с рязко сваляне на нивото. Интерес проявява среднякът “Съндърланд”, който не може да заинтригува с възможност за участие в евротурнирите.

Формално българинът може да остане в “Юнайтед” до края на договора (идното лято) и да си взима 90-те хиляди паунда седмично, но това е безсмислено за кариерата му. Мениджърът Фъргюсън демонстрира пренебрежение като заяви, че с покупката на Робин ван Перси от “Арсенал” (22-22 млн. паунда) вече има най-силния атакуващ квартет заедно с Рууни, Уелбек и Чичарито.

Сър Алекс включи Митко в групата за първия мач от новия сезон на Висшата лига – загуба 0:1 като гост на “Евертън”, но го остави фигурант на пейката. Заради контузии на Фърдинанд, Еванс, Джоунс и Смолинг шотландецът имаше опция да пусне Бербатов централен защитник до добрия му приятел Неманя Видич, но повери тази роля на халфа Майкъл Карик. Същият беше лесно надскочен от белгиеца Фелайни за 1:0 в 57-ата минута. В търсене на гол Фъргюсън активира Ван Перси (68), крилото Йънг (78) и халфа Андерсон (85), а с тях “Юнайтед” не създаде чисто положение. След мача сър Алекс обясни, че като цяло Карик се представил добре, а играчите не използвали оптимално качествата на Ван Перси (не комбинирали достатъчно с холандеца).

fallback
fallback