“Левски” стана световна новина за расизъм

Тъмнокож играч атакуван от стюарди, тръбят Reuters, BBC, L’Equipe, италианци, португалци, шведи.

20.08.2012 | 17:55
“Левски” стана световна новина за расизъм

Тъмнокож футболист обмисля да напусне “Левски” заради расистки атаки от привърженици и стюарди на отбора. Тази новина обикаля света благодарение на агенция Reuters, BBC, френската спортна “библия” L’Equipe, италиански, португалски, шведски, полски, румънски медии и интернет гигантът Yahoo.

Базил де Карвальо стана обект на агресия след края на мача с пловдивския “Ботев” (3:1), когато играчите отидоха да се поздравят с агитката. Скандалът тръгнал от обиди към африканеца (твърди се и за хвърлен банан). Уловеното от камерите е стъписващо: агресивно поведение на стюарди, които би трябвало да укротяват страсти и опазват реда. Извън репликите се виждат опити за удряне и наплюване на Карвальо. Председателят на националния фенклуб Владимир Владимиров опитва да укроти налитащите стюарди, намесва се полицай. Привлеченият от “Локомотив” (Пд) 30-годишен голмайстор от Гвинея-Бисау снощи е споделил пред съотборници намерения да напусне отбора, но днес се яви на тренировка.

Наскоро “Левски” се размина с европейско наказание за дискриминация заради обиден плакат във връзка с жертвите на кървавите кланета в Босна и Херцеговина, защото случаят не стигна до УЕФА. Сега световният отзвук ще постави в унизителна позиция БФС, ако оттам в свой стил опитат да заметат скандала с оправдание “липса на доклад от дежурния делегат”.

Дисциплинарната комисия трябва да се занимава с още една голяма простотия – физическа разправа от фенове на “Миньор” с шефа в “Локомотив” (Сф) Георги Марков в официалната ложа на пернишкия стадион. Самият факт – пострадало служебно лице, налага лишаване на “Миньор” от домакинство за 3-4 мача, особено предвид дългото досие инциденти в Перник.

Решенията на БФС по въпросните случаи са свързани със започваща кампания за връщане публиката на националния отбор. Не само слабият футбол, а и безнаказаните действия на озверели индивиди отблъснаха редовите любители на играта от стадионите.

Футболната централа измъдри промоция за първите три домакинства на България от световните квалификации – срещу Италия (7 септември, 21:45 ч), Армения (11 септември, 21:00) и Дания (12 октомври, 20:00). Закупуване на пакетен билет практически прави безплатен втория мач. Цената за три места в сектор “А” е 70 лв, във “В” – 50, в “Б” и “Г” – по 20 лв. Отделно съответните билети за трите мача струват 40, 30, 30 в “А”, 30, 20, 20 във “В”, по 10 лева за секторите зад вратите.

В БФС явно са притеснени, че евентуална загуба от европейския вицешампион може да докара след 4 дни срещу Армения повторение на срамната ситуация от последната контрола с Кипър (около 200 зрители с билети).