fallback

Любо Пенев възхитен от слаб мач, капитанът отблъсква публиката

„Няма да молим феновете за подкрепа, не им обръщаме внимание”, изцепи се Ивелин Попов.

16.08.2012 | 09:45

Като във футболен виц националният селекционер Любослав Пенев изказа суперлативи за невзрачна игра и 1:0 срещу дразнещо слаб Кипър. Резервата Илиян Мицански вкара гола в последната проверка на България преди старта в квалификациите за Мондиал 2014 срещу Италия (7 септември, ст. „Васил Левски”).

Едва 200 зрители посетиха мача на „Георги Аспарухов”, а капитанът на отбора Ивелин Попов се постара занапред да стават и по-малко. „Колкото преценят, толкова да идват. Няма да се молим на никого. И да ни псуват, и да не ни псуват - без значение, не им обръщаме внимание”, заяви софиянецът с талант и възпитание в обратни пропорции.

Попов - временно отстранен от състава на „Газиантеп” заради непрофесионално поведение - провали с калпави изстрели три добри атаки към края на първата част. Заменилият го в 57-ата минута Мицански вкара отблизо с глава в 66-ата след центриране на Йордан Минев и аматьорска съпротива на гостите. България стигна още до диагонални изстрели от пеналта във вратаря чрез Манолев (28) и Мицански (79). Кипър създаде само две опасности – от контра преди гола и чрез центриране в самия край, когато Бодуров заспа и подпря противник в гърба, но малтийският рефер отсъди в наша полза.

Мицански, който се разписа и срещу Холандия, коментира: „Не е нормално да играем пред толкова малко публика и още в 10-ата минута да има освирквания. За първи път от 7-8 години играя в България и все едно не бях на мач, това не е футболна атмосфера. Дано хората се замислят и напълнят стадиона срещу Италия, защото положението е отчайващо. С новия треньор се работи много по-професионално и се представяме прилично”.

Любо Пенев изрази огромно задоволство от играта в първия домакински мач начело (след 1:1 в Унгария, 2:1 в Холандия и 0:2 от Турция): „Справихме се много добре, с тактическа дисциплина и контрол на топката надиграхме Кипър категорично. Допуснахме съвсем малко грешки в защита и нападение. Опитваме да държим топката максимално дълго и да търсим пролука. Създадохме 6-7 голови положения и пропуските леко ме притесняват, защото трябва да имаме 40-50% успеваемост. Най-важно е, че в предните три мача допускахме доста грешки, а сега се коригирахме.”

Ивелин Попов допълни: „Прав е треньорът, много сме беззъби. Създадохме положения, аз имах две-три ек на ек - замотвам се с топката, изпуснах и сам срещу вратаря, което е недопустимо. Кипър нямаха нужната класа, владението на топката сигурно беше 80-20% за нас. Контролата е полезна дотам, че налагаме нашия стил вече четири мача, имаме нов облик. Изобщо нямам представа за мой трансфер в Рубин Казан, до 31 август има време да сменя отбора”.

Вратарят Николай Михайлов определи мача като безинтересен и добави: „Кипърците не направиха почти нищо, предимно ритаха и псуваха като чобани, можехме да вкараме още 2-3 гола. Публиката е малко, защото хората почиват и Кипър не е привлекателен съперник. Не мога да съдя никого, виждате на какво ниво е нашето първенство и какво направиха водещите ни отбори в Европа. Не искам да критикувам, но сме много далече от истината. Аз дори да остана в Твенте още един сезон, няма да се разочаровам, все пак това е един добър европейски клуб, на 24 години съм и нямам бърза работа”.

Според най-стабилния ни защитник Иван Иванов отборът играл на доста добро ниво, спазва тактическите указания и трупа увереност: „Преди няколко години постигнахме добър резултат срещу Италия (0:0 през октомври 2008) и сега трябва да започнем успешно, защото стартът на квалификациите е определящ за самочувствието”.

В контрола снощи Скуадра адзура - с титуляр и половина от Евро 2012 (Де Роси, Балдзарети) - игра отлично срещу Англия в Берн. Експерименталната селекция на Чезаре Прандели допусна обрат до 1:2, след като не получи две чисти дузпи от рефера.

Любо Пенев обобщава: „Аз съм наясно, че срещу Италия ще е много по-различно, ще бъдем поставени под натиск, ще ни атакуват. Такъв отбор се побеждава се с много желание, себераздаване и тактическа дисциплина. Наистина има отлив на публика, защото не играем добре и нямаме резултати. Продуктът, който показваме, не задоволява зрителите. Не ги упреквам - хората разбират от футбол. Първата крачка трябва да направим ние, с резултати и игра да ги върнем постепенно”.

fallback
fallback