fallback

Волейболните стратези близо до нови договори

Треньорският тандем няма финансови претенции, остава уточняване на дългосрочен проект.

15.08.2012 | 08:57

Дуетът Найден Найденов - Камило Плачи елиминира финансовите въпроси към дългосрочно назначение в националния отбор. За продължаване на треньорските им ангажименти решава волейболната федерация, а членът на управата Любо Ганев е категоричен: “Този тандем работи перфектно и ще бъде голяма глупост, ако сега потърсим промени”.

Изборът на Найденов за старши треньор стана с условие за преоценка след олимпиадата. “Това предстои, не е имало предварителни разговори - заяви той. – Ако решат да ни гласуват доверие, ще продължим с Камило, защото сме много добър екип, а една работеща машина не бива да се спира. Плачи е специалист с 20-годишен стаж и е сред най-добрите в света. Моята цел не беше да се изтъквам, да се правя на велик. Исках всеки от екипа да е максимално полезен, а играчите да се чувстват свободни и способни. Можеше да спечелим медал, но да не забравяме откъде тръгнахме. Такъв колектив не сме имали никога, така компенсирахме всички проблеми. Началото е добро, трябва да продължим по същия начин.”

Договорът на Плачи изтича и тези дни му предстои разговор с ръководството на федерацията. Единственото изискване на италианеца е дългосрочна стратегия. “Моите планове зависят от виждането на шефовете. На първо място ме интересува проектът, чак накрая обсъждам и финансови параметри. За мен сериозен проект е четиригодишен.”

Наричан треньор в сянка заради доминиращо участие с тактически указания в хода на мачовете, Плачи вече има три оферти от италиански клубове. Това няма да е пречка, защото и досега 56-годишният специалист съчетаваше два поста. Той поставя и сантиментите над парите: „Аз се чувствам силно свързан с отбора и с България. За 4 години работих с трима треньори - Пранди, Стойчев и Найденов, с всеки съм се разбирал отлично. Сега аз, Найден и 12-те момчета получаваме аплодисментите, но трябва да се отчетат заслугите на всички в този 4-годишен цикъл, включително Матей Казийски и Андрей Жеков. Благодарен съм и за подкрепата на българския народ. Ако бяхме спечелили медал в Лондон, щеше да е като в приказка, но ни липсваха някои игрови елементи, когато напрежението нарастваше и резултатът ставаше най-важен. Отборите, които заеха първите три места, имаха повече сили от нас.”

Плачи отрича да е получавал инструкции по телефона от Радостин Стойчев: „Това не е вярно. Радо е страхотен треньор, но няма смисъл да гадаем какво можехме да постигнем с него в Лондон. Невинаги отбор с голям треньор постига максимума. Андреа Анастази е голям, с него Полша спечели Световната лига, а после не стигна до полуфинал на олимпиадата.”

Според Любо Ганев, Найденов и Плачи накарали отбора да играе с увереност и удоволствие. Променили се отношенията между играчите, които доскоро били разделени на групички. Комуникацията им с треньорите е по-добра, казарменият ред е забравен, всички се чувстват добре.

Ганев определя липсата на опит като причина за загубите от Русия и Италия: „Момчетата имат потенциал да стигнат много далече. Когато има желание и се работи със сърце, всичко се получава. Вратата за Казийски и за всеки друг играч е отворена, но Матей трябва да поиска да се върне в отбора, няма да караме никого насила”.

Радо Стойчев смята за неискрени и гузни твърденията на Любо Ганев. Откритието на олимпиадата Тодор Скримов обаче отчита, че треньорският дует успял да свали напрежението. Той има предложение да стане капитан на сегашния си тим „Пари Волей”, но има още една година договор и вече мисли да заиграе в по-силно от френското първенство.

Георги Братоев се надява да направи трансфер в чужбина още това лято, след като стана най-добър разпределител в Световната лига и на Олимпийските игри: „Индивидуалните награди в колективните спортове са на заден план, резултатите са над всичко. Надявам се да заиграя в силен чужд отбор. Ако не стане, не е проблем да продължа в нашето първенство, но отбор навън ще е най-добре за развитието ми”.

fallback
fallback