fallback

Нашите изпуснаха медала, гледат към бъдещето

„Отлично представяне с неприятен край, продължаваме напред”, обобщават националите и треньорът Найденов.

12.08.2012 | 15:22

Българските волейболисти отстъпиха на Италия в спора за бронзовия олимпийски медал - 1:3 (19-25, 25-23, 22-25, 21-25). Така отличното представяне в Лондон приключва с минорен тон, но той ще отзвучи бързо.

Играта и резултатите (5 победи/3 загуби) на младия отбор са заявка за голямо бъдеще и такъв е акцентът в първите коментари. С девет олимпийски дебютанти в състава от 12, България игра полуфинал за първи път от 32 години и изравни второто си най-добро класиране – четвърто място от Мюнхен 1972. Отборът се завръща в София на 14 август (вторник) около 13:30 ч.

Това, което не достигна в полуфинала срещу Русия, се повтори и в мача за бронза. Разликата дойде от сервис - Италия проби българското посрещане за 11 аса и допусна само един.

Капитанът Владо Николов коментира след прощалния си мач: „Уви, тъжен край на едно отлично представяне. Играхме много добре, но за разлика от победата над Италия в групата, сега не успяхме да се справим със силния им начален удар и трябва да ги поздравим. Това ми беше последен мач с националната фланелка. Горещо се надявах, молих се, работих да завършим по по-различен начин, но не стана. Един изключително важен период от моя живот завършва, 15 години защитавах името на България. На младите си съотборници ще кажа, че трябва да вярват в чудеса. Тук бяхме на прага да направим такова чудо. Този отбор тепърва ще се развива”.

Треньорът Найден Найденов допълва: „Имахме своя шанс, спечелихме втория гейм, но после пропуснахме няколко контраатаки и дадохме възможност на Италия да обърне развоя. Благодаря на всички българи за подкрепата и съжалявам, че не успяхме да ги зарадваме с нещо повече. Момчетата се бориха, дадоха всичко и можем само да им сваляме шапка. Те са млади, бъдещето е тяхно, след този положителен трамплин, този колектив и начин на работа, който изградихме за месец и половина. Ако зависи от мен дали ще остана треньор – продължаваме напред”.

Наистина изтървахме мача в третия гейм. В първия италиански сервиси наклониха везните от 4-8 през 6-11 до 9-16. Макар че стопихме до 14-18, до края нашият сервис не влизаше, а италианският провокираше грешки. Във втория Георги Братоев помогна с три сервиса за 8-5, но Италия направи три поредни точки за 13-12 и с блок срещу Алексиев изравни. Братоев с блокада сложи край на този срив, а от сервис допринесе за блок на Владо Николов и 16-14. Италианската защита също задейства за ново равенство. Срещу силните сервиси се задържахме в резултата чрез отлични изяви на Салпаров, Владо Николов и Алексиев, а накрая две поредни грешки на противника ни донесоха гейма с 25-23.

В третия нашите поведоха 5-1, италианският блок спря Владо Николов и последва серия сервиси на Ласко до 5-5 плюс ас на Савани за 6-7. Обърнахме до 12-8, но последва тежък срив до 16-20. Италия сбърка две атаки до 21-23, но се коригира за 22-25. В четвъртия гейм Савани от сервис изненада Салпаров и после Алексиев за 9-13. Салпаров отрази атака и осигури контра за 11-13, а блок на Йосифов стопи до една. Отново позволихме три пасив, но изравнихме 16-16 от две италиански атаки в аут. Скримов сбърка атака и беше хванат на блок за 17-20. Савани от сервис пак проби посрещането на Алексиев за 19-23 и мачът избяга.

Тодор Скримов, едно от откритията в отбора, е самокритичен и същевременно оптимист: „Те бяха по-добри и заслужено победиха. Ние не успяхме да покажем нашата игра, нищо не се получи. Не знам точната причина, в началото бяхме малко сковани и напрегнати, бързо се отпуснахме, но в крайна сметка не се получи. Само за днешния мач съжалявам, за нищо друго. Четвърто място е много добър резултат, никой не го е очаквал. С апетитът идва яденето, ако отборът се запази и работи правилно, имаме шанс на следващата олимпиада за подобни резултати."

Теодор Салпаров – един от тримата опитни заедно с капитана и Тодор Алексиев - обобщава: „За нас четвъртото място е като златен медал, защото когато пристигнахме в Лондон, хората говореха, че е невъзможно да завършим пети, шести или седми".

fallback
fallback