fallback

Волейболистите се стягат за бронзов мач срещу Италия

Сражавахме се докрай в полуфинала и загубата няма да ни разколебае, уверяват нашите национали.

11.08.2012 | 00:34

Българските волейболисти ще играят за бронзов медал срещу Италия, след като се огънаха пред руската артилерия в полуфинала с 1:3 (21-25, 15-25, 25-23, 23-25). Мачът за трето място е в заключителния ден на Олимпийските игри - неделя, от 11:30 ч.

Националите вече победиха същия противник с 3:0 в последния мач от груповата фаза, сега трябва да дублират. Скуадра адзура не успя да окаже сериозна съпротива на Бразилия във втория полуфинал - 0:3 (21-25, 12-25, 21-25) само за 79 минути.

Срещу Русия нашите от 0:2 успяха да измъкнат един гейм и бяха близо до втори, с който да вкарат полуфинала в непредвидим тайбрек. 25 точки на суперзвездата Максим Михайлов и канонадата от сервиси обаче натежаха в обратна посока.

Треньорът Найден Найденов и капитанът Владимир Николов поздравиха руснаците и им пожелаха успех във финала (12 август, 15:00). Според най-опитния ни играч сега е най-важно отборът да възстанови психическата си енергия, защото физически е добре. По-младите изразяват увереност, че загубата няма да се отрази негативно.

“Руснаците са изключително силен отбор и аз съм горд с това, което направихме – заяви Владо Николов. – Борихме се като равен с равен докрай, но те бяха по-добри от нас. Имахме шансове, не успяхаме да затворим първия и четвъртия гейм.”

В първия Тодор Скримов поведе към 17-13, но мощни руски сервиси разбиха нашата игра и обърнаха гейма. Във втория от 2-4 последва кошмарна серия на Волков до 2-11 и усилията за стопяване на пасива бяха заличени със същото оръжие. Измъкнахме третия чрез чифт финални сервиси на активирания за целта Владо Николов, но в четвъртия при 22-21 руският блок два пъти хвана Цветан Соколов, а Волков с ас и Михайлов с атака приключиха спора.

“Когато играеш полуфинал със силен противник, се случват такива неща. Важното е, че се борихме докрай, не се предадохме – коментира Найденов. - Не бих казал, че нещо се е объркало, четвъртият гейм беше много оспорван и бяхме близо до тайбрек, но руският сервис направи разликата в мача. При всички положения ще останем с добри спомени от тази олимпиада, полуфинал е отлично постижение.”

Либерото Теодор Салпаров допълни: “Искаше ми се да изиграя един финал и вярвах, че с този наш отбор можехме да го постигнем, но мачът вече е в историята. Трябва да се съберем за следващия, защото дотук показахме добра игра и заслужаваме да вземем медал”.

Разпределителят Георги Братоев обобщава: „Със силния сервис успяха да ни разколебаят, това натежа. Няма защо да се притесняваме от загубата, защото се борихме до последно. Не съм очаквал такава подкрепа и толкова българи в Лондон. Атмосферата е като вкъщи и се надявам да е такава за последния мач”. Откритието Скримов също е настроен позитивно: „Сигурен съм, че ще се вдигнем и ще излезем за победа в двубоя за бронза”.

fallback
fallback