Станка отчаяна, извинява се за сребро

80 секунди разделиха Златева от златната мечта, треньорът Щерев загатва край на кариерата.

09.08.2012 | 23:00
Станка отчаяна, извинява се за сребро

Сълзи на боец и отговорност на голям шампион – това ни демонстрира Станка Златева след повторна загуба на олимпийски финал с туш. Най-голямата ни надежда за златен медал от Лондон 2012 през сълзи се извини на всички българи, че за втори път след Пекин 2008 ги “разочарова със сребърен медал”.

Звездата на женската борба буквално изправи руското чудо Наталия Воробьова до стената, спечелвайки първата част от схватката. В 40-ата секунда на вторите 2 минути разсейване на Станка или много висока класа на съперничката доведоха до фатален захват, от който последва туш. Преди 4 години Златева допусна подобен край срещу китайката Дзяо Ван, която сега беше детронирана буквално за секунди от достойната нова шампионка Воробьова.

“Нищо не става от мен, какво да направя? Съжалявам, че разочаровам хората всеки път накрая”, бяха първите думи на Станка пред камерата на БНТ. След като получи сребърния медал със сълзи на очи, тя допълни: “Загубих както винаги, какво да кажа. Може да не е винаги, но точно когато не трябва, винаги се дъня и това е най-лошото. Единственото хубаво е, че има медал, но какво друго да кажа. Грешка, пак грешка, пак подценяване на ситуация. Сама съм си виновна. Като загубиш, връщане назад няма.”

Отчаянието на Златева вероятно ще намалее, когато тя все пак осъзнае заслугите си за България с две олимпийски сребра, 5 световни и 5 европейски титли. Проблемът е, че 29-годишната състезателка наистина може да прекрати кариерата си – според треньора Симеон Щерев – заради травми и амортизирано тяло.

Щерев вижда трагичен елемент в драматичната загуба. Според него голямото напрежение си казало думата, но основната грешка е на Станка. “Нали виждате, че тя е по-добра, много по-добра. Видяхте с какво самочувствие тръгнахме, как мачкахме рускинята. Тя беше свършена. Ако не беше тая атака, тя беше приключила. Но една грешка, един захват позволихме... Понякога така се случва, това е спортът. И аз съжалявам. Станка сама трябва да реши дали да продължи, но тя има много травми и е на обезболяващи. Има контузия в крака, във врата. Иска да се отказва, защото всичко я боли. Много е амортизирана. Всичко това остава зад кулисите. Много е тежко. Този спорт е много тежък, не знам дали хората го осъзнават.”