fallback

Доктор отсвирва Стамболова заради провала

Атлетката отива при австрийците, защото лекарят на националния отбор неглижирал контузията.

08.08.2012 | 20:52

Олимпийският неуспех на българската лека атлетика е последван от скандално отношение към провалената надежда за челно класиране. Ваня Стамболова разкри, че  лекарят на националния отбор се отнесъл крайно несериозно към контузията от куриозното спъване на 400 метра с препятствия. По тази причина тя потърсила и получила адекватна помощ при отбора на Австрия.

Единствената наша състезателка на ниво световна шестица се завърна в София с шина на десния крак, разкъсвания на тъкан и увредена странична връзка в коляното. Според нейния разказ, лекарят на лекоатлетите Ангел Лозанов поставил диагноза “няма нищо”, а когато треньорът Георги Димитров настоял за магнитен резонанс, специалистът назначил изследване на здравия крак.

Пренебрежителното отношение към разочаровалата звезда изисква официално обяснение. Финансирането на всяка спортна федерация е зависимо от челни класирания на големи състезания. Стамболова има пети резултат в света за годината на 400 м препятствия и фокусира най-големи очаквания, но пропусна европейското първенство заради контузия и сега се издъни висшия форум.

Без да се впуска в обвинения, Ваня разказва: “В олимпийското село ме прегледа докторът на националния отбор на Австрия и се оказа, че вследствие на падането има голям процент разкъсани влакна около задна кръстна връзка. Освен това има една странична връзка, на ядрено-магнитния резонанс не се вижда, но най-вероятно е скъсана. Така предполагат, защото има доста течност в коляното и не могат да я видят. Това е състоянието ми, но ще взема мнението и на лекари в България.” Стамболова обясни, че потърсила австрийците по настояване на личния си мениджър, след като нашият лекар препоръчал само да налага коляното с лед. “Не съм обидена на никого, но тези неща ме учудват. Лекарят на националния отбор дори не ми погледна крака. Когато отидохме да заявяваме ядрено-магнитния резонанс, той го поръча за другия крак. Падането в квалификацията си е само моя грешка и няма на кого да се сърдя. Разочарована съм, защото исках да се класирам най-малко на финал, а дори не успях да мина сериите. Аз съм четвърта или пета в световната ранглиста и това е наистина жалко”, заключи Стамболова.

fallback
fallback