fallback

Волейболистите в еуфория, срещат Германия

Експресна победа над Италия осигури преодолим четвъртфинал, треньорът Найденов алармира за внимание.

06.08.2012 | 20:42

България мина като бърз влак през Италия - 3:0 (32-30, 25-20, 25-19), спечелвайки първото място в група “А”. Тази позиция носи четвъртфинал срещу четвъртия от другата група – Германия.

Сблъсък с отлично познатия и доказано преодолим противник означава отличен шанс за полуфинал, а оттам и за медал. Тази година двата отбора играха шест мача, пет в Световната лига с три наши победи. Болезнен беше първият сблъсък, начело с Радостин Стойчев, когато загубихме олимпийската квалификация в София.

Треньорът на националите Найден Найденов веднага взе мерки за пълна мобилизация. Той заяви, че не смята Германия за по-слаб отбор от останалите четвъртфиналисти от другата група – САЩ, Русия и Бразилия.

Играчите дават признаци на еуфория след боя над Италия, донесъл първо място в групата с 4 победи и една загуба. “Никой не очакваше, че можем да се представим толкова добре, но показахме на света, че никой не може да се мери с нас. Когато играем като отбор, никой не може да ни спре”, твърди Тодор Алексиев.

В отбора има пламък и емоция заради младите и ентусиазирани играчи, единодушни са Теодор Салпаров и Цветан Соколов. “Това е много голяма победа за всички българи. Спечелихме с огромна емоция. Имаме млади момчета в отбора, за деветима това са първи Олимпийски игри”, обяснява либерото. Най-мощното българско оръжие допълва: “Беше труден мач, но играхме добър волейбол на високо ниво. В нашия отбор гори огън, защото повечето са много млади и всеки влага големи емоции”.

Именно Цветан Соколов беше най-резултатен срещу Италия с 21 точки. Тодор Алексиев добави 13, Виктор Йосифов – 10, вкл. 4 блокади, Тодор Скримов – 9 т. Нашите заковаха 78% успешно посрещане, превъзхождаха и във всички точкови елементи от сервис (6 срещу 2 аса) и атака (45 срещу 40 успешни) до блокада (9 срещу 5).

Ключов се оказа първият гейм, продължил 36 минути с изобилие шансове за успех и на двата отбора. Играта вървя точка за точка до 20-ата, когато нашите дръпнаха с две. При 24-22 обаче изтърваха двата геймбола, втория с лошо посрещане на сервис. Въпреки взетото прекъсване Ники Николов беше уловен на блок за 24-25. Заредиха се отразени шансове, в най-зрелищната точка две мощни атаки на Соколов бяха спасени по чудо от италианците и последва контра в нашето поле. Алексиев реши изхода с две атаки блокаут - за 30-29 и при шестия геймбол за 32-30.

Концентрацията не беше същата във втория гейм – много точкови серии в двете посоки. Италия поведе с три, България изравни и с две поредни блокади поведе 11-8, последваха три поредни обратно за 11-11 и нови пет поред за България до 16-11, което предреши изхода. В третия нашите нанесоха нокаут с четири поредни - атака и мощен сервис на Соколов за 19-17, два блока за 21:17. Алексиев, Соколов и пак Алексиев забиха финалните точки.

Италианският треньор Мауро Беруто даде интересно мнение за българския тим в коментара след мача: “Ядосани сме, защото се получи същото, което преди два дни срещу Австралия, но сега нашият противник беше по-качествен и не успяхме да се върнем в мача. Виждал съм ги да играят много добре, а също и много зле. Волейболът е странен спорт. Всички мислеха, че България идва тук в лошо състояние, а сега те спечелиха групата”.

fallback
fallback