fallback

Стамболова рухна, отчита детинска грешка

Сбърках вероятно от пренавиване, обяснява Ваня. Треньорът обвинява организаторите за провала.

05.08.2012 | 23:52

Скоропостижен крах претърпя надеждата на България за престижна изява в олимпийската лека атлетика. Ваня Стамболова се спъна още в първото препятствие от квалификациите на 400 метра и изпусна едно съвсем реално класиране на полуфинал.

„Паднах лошо, претърколих се и нямаше смисъл да продължа, защото другите вече прескачаха второ препятствие. Не знам какво точно стана, може би бях пренавита. На препятствия никой не е застрахован, но тази грешка е малко аматьорска. Много съм разочарована, имах сили и амбиции за финал, за медал”, коментира преследваната от ужасен късмет Ваня, която пропусна шанс за медал от европейското първенство заради контузия и едва влезе в срок да се възстанови за Лондон 2012. След тази провалена година тя е объркана какво да прави – да променя подготовката, да пробва нова дисциплина, да ходи на църква...

Трагичен край и голям гаф на организаторите - обобщава треньорът Георги Димитров. Неговото обяснение: „На загряващото бягане Ваня показваше добри резултати, но след него й трябват 5-6 минути да отпочине. Проблемът е, че нямаше това време, съкратиха им със 7-8 минути загрявката. Това е голям гаф за организаторите, но голяма трагедия за нас. И преди се е случвало да не разчете добре крачките, даже на обратния крак да й дойде препятствието, но се е справяла. Тук обаче нямаше време, беше уморена. Трагична година. Супер подготовка, а сакатлък.”

С пето най-добро време в света за сезона – 54.04 сек, Стамболова даваше основания да очакваме класиране сред най-добрите шест във финала. Само три конкурентки от всички пет серии бягаха по-бързо от нейния резултат.

След краха на Ваня българската лека атлетика върви към поредно незабележимо олимпийско участие. Ивет Лалова отпадна в полуфинал на 100 метра със слабия резултат 11.31 сек и дори се размина с целта минимум, бягайки по-бавно от общо пет европейки. Златото спечели защитаващата титлата Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ямайка) с 10.75, а осмата във финала бяга за 11.01 сек. Лалова ще участва и на 200 метра (квалификации на 6 август, 21:20 ч), но там шансовете й са още по-малки.

От останалите шестима българи четирима вече отпаднаха в квалификациите с доста по-слаби от личните си най-добри резултати. Виктор Нинов остана с 2,16 м на висок скок при 2,27 най-добър през сезона. Силвия Дънекова завърши на 3000 метра препятствия с 9:59.52 мин, при лично постижение 9:42.72, и го обясни като провал от недостатъчен опит (тренира сериозно от година, съчетава го с работа в гранична полиция). Преди това Георги Иванов на гюле и годеницата му Адриана Бънова на троен скок постигнаха съответно 19,63 м и 13,33 м, а ако бяха изравнил резултите си за сезона, щяха да влязат сред 12-те финалисти.

На 6 август от 12:45 ч. са квалификациите на гюле при жените, Радослава Мавродиева с най-добро постижение 18,20 е повече от три метра зад фаворитката. На 9 август в скока на височина ще участва 38-годишната Венелина Венева.

fallback
fallback