Волейболистите завиват по тежкото трасе

Треньорът Найден Найденов обещава да не се правят трагедии от изпускане на по-лекия четвъртфинал.

05.08.2012 | 09:26
Волейболистите завиват по тежкото трасе

Нашите волейболисти предадоха на Полша стратегическата първа позиция в група „А”. Изненадващо слаба игра за поражение с 1:3 (18-25, 25-21, 19-25, 20-25) от средняка Аржентина ще донесе последствие чрез предстоящ тежък четвъртфинал, най-вероятно срещу Бразилия или Русия.

Връщане назад няма. С равни показатели (по 9 точки, 3-1 победи, 10:4 геймова разлика) поляците водят по точково съотношение, в последния кръг играят с Австралия и едва ли ще изпуснат подаръка - четвъртфинал против Сърбия или Германия.

Българите срещат Италия (8 точки) и на теория (при загуба 0:3) дори могат да паднат до четвърто място, което носи сблъсък с лидера от другата група САЩ. Бразилци и руснаци ще завършат втори-трети, съответно четвъртфинали чрез жребий срещу втория и третия от нашата група.

Треньорът Найден Найденов оптимистично заяви, че отборът няма да прави трагедии, а продължава напред и важните мачове тепърва предстоят. При кошмарния развой на мача с Аржентина обаче той изглеждаше изключително ядосан и не успя чрез смени или указания да коригира играта.

Срещу противника, загубил убедително с 1:3 от Италия и 0:3 от Полша, нашите не приличаха на себе си. Допуснаха 11 директни точки от леките аржентински флот сервиси. Слабото посрещане затормози атаката. В добавка не затруднихме аржентинците от начален удар и те организираха успешни атаки през нашия блок. Всичко това разклати увереността на българския тим и вдъхна самочувствие на аржентинците.

Не се получи това, което искахме, но има и такива моменти – коментира Найденов. - Пак се радвам, че момчетата се бориха и успяха да спечелят втория гейм. Имахме своя шанс в третия гейм при 10:8, но допуснахме елементарни грешки и оттам се обърна целият мач. Нито на сервис, нито на посрещане не се получаваше. Не мисля, че нещо в играта на Аржентина ни изненада. Ние сами се изненадахме, защото загубихме концентрация във важните моменти. Дано този мач ни бъде за урок.

Треньорът отказва персонални критики, въпреки много грешни посрещания на Теодор Салпаров и Тодор Алексиев. Активирането на Цветан Соколов вместо капитана Владо Николов след 8-14 в първия гейм донесе общо 25 точки. Усилията на мощния ни диагонал, подкрепени с 15 точки от Алексиев и 11 от Тодор Скримов, отиваха на вятъра заради пробитото посрещане.

Периодичните вкарвания на Пенчев вместо Алексиев не помогнаха. Най-ярка илюстрация дойде към края на въпросния трети гейм, когато влезлият Пенчев допусна ас и веднага върнатият Алексиев също сбърка за 4 точки пасив.

В четвъртия слабо посрещане на либерото Салпаров докара 8-12, после 10-16. След силни сервиси на резервата Валентин Братоев и блок на Теодор Тодоров стопихме до 15-17, но нови грешки за 15-19 и 17-22 се отразиха отчайващо.

Не мога да кажа, че Салпаров е бил разконцентриран – обобщи Найденов. - Това, че е допускал няколко грешки, не означава нищо. Той опитва да поема отговорност върху цялото игрище, а не е лесно при този силен флот – Аржентина са може би най-добрият отбор с такъв сервис. Няма да правим трагедии.”