The Economist: България – олимпийският шампион по допинг

Благодарение на щангистите изпреварваме отчетливо американци и германци по брой уличени атлети.

03.08.2012 | 12:49
The Economist: България – олимпийският шампион по допинг

България е страната с най-много положителни тестове за допинг в историята на олимпийските игри, показва проучване на влиятелното британско списание The Economist. До 1 август тази година на летни олимпиади са взети общо 85 положителни допинг проби, от които 8 се падат на български спортисти, а по 5 – на германци, унгарци и американци.

Главният принос за първенството ни в недотам престижната класация е на българските щангисти, уличавани седем пъти в употреба на забранени вещества – два пъти през 1976 в Монреал, два пъти през 1988 в Сеул и три пъти през 2000 година в Сидни. Единствената друга положителна проба на България е на лекоатлетката Ива Пранджева през 1996 в Атланта.

Огромната част от уличените са тежкоатлети – 30 положителни проби, лекоатлети – 18, състезатели по конен спорт – 8 (всичките в последните осем години), и борци – 6 (любопитно е, че в този доминиран от българите спорт никога наш състезател не е залавян с допинг).

Първият олимпийски положителен тест датира от 1968 година, даден от шведски състезател в петобоя. Последните засега са от игрите в Лондон – на узбекски гимнастик и албански щагист.

The Economist припомня, че положителни резултати от настоящата олимпиада може да се появят и много след края й. Всички проби, взети от състезателите, ще се пазят в продължение на осем години и периодично ще бъдат анализирани, да не би някой да е ползвал вещества, които допинг-ченгетата още не са се научили да откриват. Сред състезателите, които дават проби, са и конете от конния спорт и петобоя. На олимпиадата в Пекин шест животни дадоха положителен резултат за капсацин – вещество, което се открива в лютите чушки и прави конете по-неподатливи на болка.