Волейболистите: Спокойно, стъпка по стъпка

Капитанът укротява топката - изравнихме постигнатото в Пекин, оттук нагоре всичко е бонус.

02.08.2012 | 19:22
Волейболистите: Спокойно, стъпка по стъпка

Волейболните национали продължават със 100-процентова успеваемост към първото място в група “А”. Очаквана победа с 3:0 (25-23, -21, -22) над Австралия гарантира четвъртфинал още преди мачовете с Аржентина (4 август, 22:00) и Италия (6 август, 16:45).

Важно е нашите да запазят първото място в групата, за да избегнат сблъсък с трите най-силни от другата - Бразилия, Русия и САЩ. Найден Найденов и играчите опитват поне на думи да се абстрахират от тези сметки, лансирайки стратегия да се играе стъпка по стъпка. “Най-добре ще е да продължим така, да играем спокойно, мач за мач”, пожела си треньорът след третата поредна победа.

Владо Николов намира силен аргумент за париране на напрежението и нарастващите очаквания. Според капитана мисията или основната цел вече е изпълнена и всичко отгоре ще е бонус. “Мачът с Австралия беше психологически труден, защото знаехме, че победата ни класира за четвъртфиналите. С този млад отбор изравнихме класирането си от Пекин 2008 (пето място). Сега трябва да играем спокойно и да се наслаждаваме, защото каквото и да направим, ще е в плюс. Ако сме спокойни, всички фаворити ще имат проблеми с нас.”

Най-опитният в отбора явно отдава на напрежение, а не на подценяване леките колебания срещу втория най-слаб отбор в групата. Нашите допускаха по 4-5 точки изоставане от Австралия в началото на всеки гейм, изравняваха към 16-ата точка и накрая налагаха класата си най-вече с отлични блокади. Тодор Алексиев направи най-много точки – 16 (вкл. 3 блока), активираният във втория гейм Владо Николов наниза 9 (3 блока), по 6 добавиха Виктор Йосифов (4 блока), Тодор Скримов и Цветан Соколов, с 5 се отличи Георги Братоев, с 4 - Николай Николов.

Неочакваният коз Тодор Скримов коментира: “Не успяхме да играем на много високо ниво, но важна е победата. Беше трудно във всяко отношение. Не сме подценявали противника, може да е имало подсъзнателно отпускане на моменти, но бяхме мобилизирани и знаем, че с постоянство и търпение се побеждава”.

Теодор Салпаров допълва: “Знаехме, че няма да ни е лесно, Австралия може да е с една идея по-слаб отбор, но има играчи от италианското първенство. Радващо е, че показахме способност при изоставане от 5-6 точки да се мобилизираме и обръщаме развоя.”

Разпределителят Георги Братоев излъчва спокойствие и изтъква отлична колективна работа: “Всеки мач е различен, веднъж се получава едно, в друг не се получава друго. Абсолютно нормално е в даден мач някой да играе силно, а когато не се справя, го заменя друг. Според мен всички си вършим работата по най-добрия начин, а кой забива топката е без значение. Може отвън да изглежда, че Австралия е доста по-слаба от Полша, но когато играеш за първи път срещу някой отбор и не знаеш реално какво прави, е доста трудно.”

Братоев разкри, че получил странен знак за старта с трите победи: “Не съм суеверен, но сънувах нещо, от което настръхвам. Един човек, който за съжаление вече не е сред нас, ми каза, че няма да имаме проблем и ще спечелим първите три мача в Лондон. Аз не вярвах, даже преди първия мач го споделих със съотборниците и сега се чувствам странно, след като се случи. Може да е съвпадение, но кой знае...”

Разпределителят разкри също, че нестандартното решение за атака през центъра с Йосифов при победната точка срещу Полша е лично негово, взето на база добро сработване с Виктор в последните десетина мача.