fallback

Наша олимпийка наля масло в скандал за измама

Китай, Корея и Индонезия обвинени в симулативна игра, Петя Неделчева разкрива системност.

01.08.2012 | 17:47

Българката в олимпийския бадминтон Петя Неделчева допринесе за разрастване на международен скандал, предизвикан от азиатски състезателки. Четири дамски двойки - световните шампионки от Китай, две от Корея и една от Индонезия - превърнаха във фарс надпреварата в Лондон.

Осигурили участието си в четвъртфиналите, дуетите се надхитряха да загубят последните мачове от груповата фаза с цел попадане в по-лек поток към медалите. Публиката побесня от абсурдни изстрели в мрежата или в аут, започна да освирква и ругае.

В същото време на съседен корт Неделчева игра втора среща от групата и загуби от индонезийка, с което не успя да се класира за елиминациите. Сред присъстващите в залата бяха лично президентът на МОК Жак Рох и приета за нов член на олимпийския комитет Ли Лингвей - бивша бадминтонистка от Китай.

В първия мач съдията предупреди китайки и корейки, след като в първия сет нямаше по-дълго разиграване от 4 удара. Шампионките загубиха разгромно с 14:21, 11:21 и избегнаха среща до финала с втората китайска двойка (световен вицешампион). Една от победения дует обясни, че искали да съхранят сили за четвъртфинала, а противникът се оказал много силен. Във втория мач се случи същото и вбесеният рефер вдигна черен картон за дисквалификация на двете двойки. Треньорите го разубедиха и в крайна сметка корейките победиха Индонезия. Треньорът на Южна Корея заяви, че китайките започнали всичко и подаде жалба срещу тях.

Петя Неделчева е категорична за системност в китайските методи, цитирана от възмутените английски медии. „Китай контролира всичко. В конкретния мач не знам кой е искал да загуби, но ако пак са китайките... Те го направиха толкова пъти миналата година. Не се срещнаха в 20 мача. Правят каквото си искат”.

Въпросната бройка е от изследване на онлайн издание, според което през 2011 г. в 20 от общо 99 мача с изцяло китайско участие единият състезател не се е явил или се отказава в хода на играта.

Световната федерация по бадминтон повдигна обвинения към осемте участнички за нарушаване на задължителното за всички олимпийци правило да влагат максимални усилия в състезанията. Китайският олимпийски комитет веднага обяви собствено разследване за симулативна игра на своята двойка.

Говорителят на МОК Марк Адамс заяви, че е работа на световната федерация по бадминтон да решава за санкции, но няма да има дисквалификации на състезатели. Шефът на организационния комитет на Игрите Себастиан Коу обаче определя инцидента като „депресиращ” и апелира федерацията да се отнесе „много сериозно”.

Гейл Емс, доскоро британска звезда в бадминтона, зове обвинените да бъдат изхвърлени от олимпиадата заради „срамно” поведение и уронване реномето на спорта: „В бадминтона на олимпиади и на всички турнири никога не е имало групова фаза, а винаги директни елиминации. По някаква причина решиха да въведат групи за Лондон 2012 и когато разбрах, първата ми мисъл беше, че ще има манипулирани мачове”.

Относно своето отпадане Неделчева изтъкна вина на българската федерация. Според Петя финансирането от спортното министерство се губело по трасето и не стигали средства за нормална подготовка. Затова с треньора Орлин Цветанов използват приятелски връзки за спаринги с французи и използват в Лондон услугите на испанския масажист. Неделчева разкри, че ако въпросните проблеми не се решат, ще потърси вариант да играе за друга държава.

fallback
fallback