fallback

Сервисът ни предаде, отчитат Цвети и Григор

Нашите съжаляват за изпуснатия шанс, след като отпаднаха неочаквано лесно без спечелен сет.

31.07.2012 | 00:49

Основателните български надежди в олимпийския тенис претърпяха крах във втория кръг. Цветана Пиронкова и Григор Димитров отпаднаха почти едновременно и по идентични причини. И двамата изтъкват неочаквано слабите изпълнения на начален удар за загубите с по 0-2 от Флавиа Пенета (Италия) и Жил Симон (Франция). „Първите сервиси не влизаха, а на тази настилка това е основно оръжие”, единодушни са Цвети и Гришо.

Без главния си коз на любимата уимбълдънска трева талантливите ни играчи се изнервиха, направиха двойно повече непредизвикани грешки от противниците и в резултат допуснаха фатално много пробиви в своите сервис геймове.

Срещу опитната, но преодолима особено на трева италианка Пиронкова поведе 2:0 и 4:2. Последва срив за 5:7 и увереността на пловдивчанката сякаш се изпари за втория сет – 1:6.

Цвети вкара само 59% от първите си сервиси, спечели едва 55% от точките при разигран първи и 27% при разигран втори. Съответните показатели на Пенета: 61, 75, 50. Нефорсирани грешки - 27 срещу 13. Резонно италианката стигна до 14 шанса за пробив и реализира цели 7. Цвети осъществи 3 от 4 брейка и претърпя поредна олимпийска елиминация във втори кръг след Пекин 2008.

„Като цяло не направих добър мач, без първи сервис и с толкова грешки на трева е много трудно. Имах шансове в началото, но допуснах лесно да ми върне два пробива и после тя игра перфектно - обобщи Пиронкова. - Имах желанието и силите да победя, можех да играя по-добре, но не успях. Надявам се да не съм разочаровала много българите.”

Срещу 14-ия в света французин Григор Димитров се държа до 3:3, след което допусна три поредни пробива за 3:6 и 0:2. При 2:4 във втория сет изпусна шанс да върне брейка, а при 3:5 отрази три мачбола, но на четвъртия капитулира.

21-годишният хасковлия направи само 2 срещу 7 аса на Симон, 53 срещу 68% вкаран първи сервис и 58 срещу 86% спечелени разигравания от първи. В добавка 24 на 14 грешки за 4-та загуба в 4 мача с французина.

„Много съм разочарован от играта си. Съжалявам - това мога да кажа на хората – коментира Григор. - От моите проблеми със сервиса започнаха да влизат много негови ретури, започнах да губя леки точки и това ми струваше доста геймове. Симон е неудобен противник, не позволява да влезеш в ритъм. В тениса има лоши дни, въпросът е да ги лимитираш и преодоляваш, с това превъзхождат първите 10 в света. Аз вече чувствам, че съм близо до най-добрите, но ми трябва постоянство.”

Пиронкова и Димитров чакат с надежда да получат уайлд кард за турнира на смесени двойки и са единодушни, че би било чудесно да поиграят заедно.

fallback
fallback