„Лудогорец” страда от фатален рецидив

Обвиняват съдийски преценки и „бавен” часовник след поредно разсейване в добавеното време.

26.07.2012 | 12:49
„Лудогорец” страда от фатален рецидив

Европейският дебют на „Лудогорец” приключи покъртително заради нов срив в последните секунди. Пред 25 хиляди в Загреб първенецът на България загуби 2:3 с гол в извънредно удължено игрово време и „Динамо” продължава в третата пресявка за Шампионска лига с общ резултат 4:3.

Драматичната развръзка настъпи в 8-ата допълнителна минута при отсъдени 5 като минимум. Изтощени от 40-минутна отбрана в намален състав (червен картон на Марселиньо в 57-ата), нашите се подредиха зле при центриране и Генчев сам между четирима противници остана изпреварен от Вида за изстрел с глава в мрежата.

Шампионите изтърваха своето и в Разград - 1:1 след серия грешки в една финална атака. Тогава посочиха за фактор чешкия рефер Радек Прихода. Сега виждат вина у германеца Феликс Цвайер, който педантично компенсира хитрините за прахосване на време.

И в двата мача съдията ни ощети, но сега направо се подигра с нас - коментира треньорът Ивайло Петев. – Само реферът знае защо продължи играта толкова дълго. До изгонването на Марселиньо бяхме по-добрия отбор, но трябваше да се приберем назад да браним резултата. Гордея се с добрата игра на моите футболисти, за жалост и в двата двубоя пуснахме голове в допълнителното време.”

От добавените 5 минути българският отбор „изяде” близо две. Вратарят Голубович забави подновяване на играта в очакване реферът да дотича с жълтия картон, после резервите Гела и Бакалов се превиваха по терена, накрая Гела отиде да изпълни тъч и в последния момент се сети, че от болка в рамото не може да хвърли топката.

Заради протести след гола германецът вдигна втори червен - на вече сменения Миро Иванов. Отстраняването на Марселиньо пък беше спорно - бразилецът неволно се закачи в крак на противник, направи крачка-две и падна в пеналта. Реферът го изтълкува като симулация за втори жълт, вероятно за да компенсира грешка в 36-ата минута, когато не видя как Марселиньо пое топката с ръка и вкара за 1:2.

„Нямахме късмет, а и червеният картон повлия”, обяснява капитанът Емил Гъргоров, който вкара за 0:1 в началото. Три минути след изгонването на бразилеца „Динамо” повторно изравни (Рукавина 33 и 60). В 65-ата Цвайер не беше толкова строг с картоните и наказа само с жълт Самир за удар с лакът в лицето на Дяков. Петев обяви, че халфът доиграл мача със счупена скула.

„И в двата мача ги надиграхме – обобщи Гъргоров. – Лично техният треньор ни го каза след мача и призна, че имали късмет да вкарват късни в четири-пет поредни мача. Гледаме напред и не трябва да падаме духом. Все пак не е свършил светът, ще се съсредоточим в първенството.”

Авторът на победния гол Вида коментира: „Поздравявам гостите за добрата игра, но в последните минути много лежаха по тревата”. Изравнилият резултата три пъти (включително в Разград) Рукавина изтъква ролята на късмета. Вратарят Келава смята, че Господ въздал справедливост за нередовния гол на Марселиньо. Треньорът Анте Чачич хвали волята на своите играчи, определя мача като "луд" и допълва: „Лудогорец е квалитетен отбор, по-тежък съперник не можехме да срещнем в този втори предварителен кръг и затова продължаването е сладко”.