fallback

„Левски” вещае катаклизми на всички нива

Батков глобява и се чуди дали да продължава, директорът Тонев не вижда време за кадрови промени.

27.07.2012 | 17:42

Глоби и корекции на бюджета започват в „Левски”, след като проектът за нов отбор се обезсмисли с един замах в Сараево. 90-минутна излагация за 1:3 (елиминация с 2:3) превърна в сериозно бреме лятната селекция от седем играчи с визитки и съответни заплати. „Свършихме, преди да сме започнали”, обобщи треньорът Илиан Илиев след своя дебют начело на „сините” в евротурнирите.

В този случай да преспиш за отърсване от емоциите не помага. Босът Тодор Батков обяви на аерогара „София” предстоящи големи глоби за отбора и треньорите, а същевременно разкри терзания дали и как да продължава с издръжката на „Левски”.

„Започнахме да свикваме да даваме старт в турнирите на отбори, които ни отстъпвят във всяко отношение. Това е резил - обясни Батков. - Възнамерявам да наложа тежки финансови санкции в понеделник за целия отбор и спортно-техническото ръководство. Изморих се, вече се питам дали си струва да продължавам тази игра. Най-лесно беше да се откажа и никой не може да ме упрекне след отдадени над 30 милиона, част от живота и нервите ми. Ще премислим за бъдещето.”

„Големият въпрос е, че хората, които живеят много добре от футбола, не дават и частица от това, което следва да дават – продължи босът. - Насреща имахме отбор, в който средната заплата е 1500 евро, от млада държава с драстични противоречия, гробища на всяка крачка, много кръв и мъка. В „Сараево” играят заедно православни сърби, католици хървати и мюсюлмани, а виждате колко сърцато и как публиката ги подкрепя.”

Аналогията със заплатите не е случайна. По неофициални информации най-евтиният от новите – словашкият халф Прохазка, взима към 8000 евро, а най-скъпите – ветеранът Марсиньо и миналият през Б-отбора на „Евертън” Жоао Силва отиват към 20 000. Титуляри от миналия сезон са около средата. Пример за това благополучие е непотребният Диамутен, приел да ръждясва, но да си прибира договореното. Сега заплащането по евростандарти ще се отработва в епичната „А” група.

Директорът Иво Тонев заяви, че провалът в Сараево ще се отрази на клубния бюджет. Парите от УЕФА за участия в предварителните кръгове грубо покриват разходите. Следователно в баланса са заложени приходи от тв-права и билети, а сега това перо отпада. Така не могат да се избият и направените подобрения по стадиона.

Приходите от тв-права за „А” група ежегодно намаляват, дори още няма договор за новия сезон. След това отпадане на карето отбори в комплект още на първото евростъпало интересът на спонсори и рекламодатели съвсем ще изтънее.

Освен финансови, последствията са и психологически. Как европровалът ще засегне мотивацията на чужденците и как ще реагират българите с по-ниски заплати? Поемайки вината за недостатъчна мотивация на отбора в Сараево, Илиан Илиев загатна проблеми в отношенията между играчите, които не можели да се погледнат в очите. Според треньора срамните отпадания са не толкова от технически грешки, колкото от пукнатини в колектива.

Това отлично разбират феновете, които след завръщането от Сараево директно се изсипаха на стадион „Георги Аспарухов” да искат обяснения от отбора. Не останаха доволни от тези на Илиев, капитана Ангелов и други по-опитни в тима, а някои играчи отнесоха доста обиди. Публичното мъмрене под надзора на полиция не намали гнева на агитката.

Иво Тонев признава, че „Левски” е на кръстопът: „Оттук има два пътя за всички - отборът да бъде оплют тотално или да бъде подкрепен и да се търсят правилни ходове”. Директорът планира да проведе обстойни разговори с подчинените, но не вижда вариант за кадрови промени, когато остават само две седмици до началото на първенството.

Още: във видео файла.

fallback
fallback