fallback

Григор амбициран да разбие прогнозите

Димитров е около 20-о място по шансове за титлата, но чувства сили да се пребори за медал.

24.07.2012 | 19:55

С настройка за възможен олимпийски медал тръгна за Лондон Григор Димитров. 21-годишният хасковлия ще дебютира на най-високия спортен форум в конкуренцията на всички майстори без контузения Рафаел Надал. В плюс обаче е тревната настилка на “Уимбълдън” – любима за най-добрия наш тенисист.

„Всеки олимпиец има цел, според мен имам добри шансове, защо не и за медал”, смело заяви Григор на летище “София”. През юни той игра полуфинал на трева в лондонския “Куинс Клуб”, отпадна във втория кръг на “Уимбълдън” заради физически проблеми, а в последните две седмици достигна поредни полуфинали на клей кортове в Бощад и Гщаад. Добрите резултати го изкачиха до 53-о място в световната ранглиста.

“Надявам се сега да е по-различно от “Уимбълдън”, да няма вируси и други проблеми – продължи Димитров. – Последните ми мачове бяха на клей, но имам време да се подготвя за настилката, която харесвам. Не е редно да правя прогнози, защото всички съперници на олимпиадата са силни, лесни мачове няма да има.”

Григор е около 20-о място по шансове за олимпийска титла според букмейкърите. Коефициентите за него варират от 151 до 251, докато успешни прогнози за фаворитите - Новак Джокович и триумфиралият наскоро на същите кортове Роджър Федерер, биха умножили залог съответно по 2,30-2,70 и 2,75-3.

Григор допълни, че се надява да играе и смесени двойки с Цветана Пиронкова. “Още не знаем дали ще получим уайлд кард, но много искам, защото си паснахме на корта (на Хопман Къп в началото на годината). Ако стане, шансовете ни не са много големи, но това не е най-важно.”

Пиронкова, която също е най-силна на трева, заминава за Лондон утре (около 12:30 ч). Въпреки че има полуфинал и четвъртфинал на “Уимбълдън”, а тази година отпадна от фаворизираната Мария Шарапова, 24-годишната пловдивчанка е оценявана подобно на Григор по шансове. Като фаворити за златото са сочени актуалната шампионка на “Уимбълдън” Серина Уилямс (2,5-2,87), Шарапова (4-5,50) и Виктория Азаренка (5-7), а Пиронкова е в групата 15-30-о място с коефициенти от 101 до 126.

В Пекин 2008, на хардкорт, Цвети отпадна във втория кръг (1/16-финали) от словачката Доминика Цибулкова, а медалите обра Русия чрез Елена Дементиева, Динара Сафина и Вера Звонарьова.. При мъжете шампион стана Рафа Надал, следван от чилиеца Фернандо Гонсалес и Джокович. Федерер спечели злато на двойки със Станислас Вавринка, но сега е пределно амбициран да победи и соло.

Заедно с Григор и неговия баща Димитър Господинов заминаха още 8 олимпийци с треньорите си. Боксьорите Детелин Далаклиев, Тервел Пулев, Александър Александров, Стойка Петрова и треньорите Михаил Таков и Павел Сяров бяха изпратени от президента на федерацията Красимир Инински и от Кубрат Пулев. Тервел и Детелин заявиха, че са в добра форма и е много важно какъв ще е жребият, а той няма да е лесен поради силната конкуренция. Двамата не искат да се натоварват с афиширане на цели.

Джудистът Мартин Иванов изтъкна, че с треньора Георги Георгиев са направили добра подготовка, нямат физически и психически притеснения и не се натоварват излишно с мисли за медал.  В достойно представяне се целят колоездачите на шосе Данаил Петров и Спас Гюров (треньор Красимир Коев) и дебютиращият на олимпиада плувец на 1500 м свободен стил Венцислав Айдарски (треньор Георги Дангалаков).

fallback
fallback