fallback

Фалит в Пловдив пренаселва ЦСКА

“Титан” трябва да разкара новите на Стойчо Младенов, за да вземе безплатните от “Локо”.

23.07.2012 | 21:33

“Локомотив” (Пд) остана без пукнат грош три дни преди реванша като гост на “Витес” в Лига Европа. Собственикът Константин Динев обяви, че спира финансирането и е готов да подари акциите, както ги взе в края на 2009 г. Като причини бизнесменът изтъква невъзможност да издържа клуба на нужното високо ниво и перманентно замесване на името му и това на отбора в съмнения за нечестни резултати.

При реален риск да не получават заплатите си, водещите играчи започват да се изнизват към ЦСКА. Френските защитници Юнес Бенжеюн (29 г.) и Жереми Родригес (31) веднага взеха служебни бележки за разтрогване на договорите по взаимно съгласие и подсилват “червените”. Очаква се португалският халф Сержиньо (27) до стори същото след мача в Холандия (четвъртък, 21:00 ч). На “Българска армия” искат също халфа Христо Златински и левия бек Михаил Венков, за които обаче може да се явят конкуренти.

Приютяването на бегълците носи два проблема. Стойчо Младенов вече обяви, че отборът е дефанзивно комплектован с новите Спрокел, Нилсон и Саша. Т.е. следва да се реши кои са излишни – вече одобрените от треньора или идващите безплатно от Пловдив, а се чакат още румънски и парагвайски халф плюс вратарят Райс М‘Боли. Освен това всички от “Локо” участваха в първия мач срещу “Витес” и не могат да играят за друг отбор в квалификациите на турнира. Единствен вариант е ЦСКА да влезе в същинската фаза на Лига Европа като прескочи три кръга - “Мура”, “Арсенал” (Киев) и още по-силен противник в плейофа, а “Локо” да не продължи напред.

“Локомотив” едва спаси пътуването си до Арнем за реванша, но участието в “А” група е под сериозна въпросителна. На извънредна пресконференция тази вечер почетният президент Христо Бонев и административният директор Атанас Узунов изразиха увереност, че клубът ще оцелее. Засега всичко е в сферата на пожеланията - Динев да размисли или да се намери нов спонсор.

“В нашата история неприятни моменти има много – заяви Зума. - Бяхме в същата ситуация, даже по-зле, когато Коко Динев ни взе. Сега е огорчен, той знае най-добре защо, но всеки, който веднъж е заобичал Локомотив, никога не се е отказвал. Никой не е правил толкова за клуба, колкото Динев в тези две години и половина. Убеден съм, че ще оцелеем, защото Локомотив е една институция и ще се явявт кандидати.”

Посочвайки символична цена от лев за акциите, Узунов отказа да коментира дали с тях вървят натрупани дългове, но не го отрече. “Който иска клуба, ще бъде запознат с документацията. Аз такива детайли не мога да коментирам, има финансов директор, има собственик. Доколкото познавам г-н Динев, многократно е стигал до крайни мнения, но е променял решенията си в името на Локомотив. Това лято се постараха с треньора Емил Велев да изготвят селекция, която да ни държи на ниво. Някои играчи имат договори с определени параметри и сега изпадат в нещо като безтегловност - ако не можем да ги спазваме, ще си тръгнат. Локомотив обаче ще съществува. Така имаха криза и в Ловеч, останаха със собствени футболисти и продължават.”

Емил Велев хвърли вината за абдикацията на Динев върху подозрения и коментари, че отборът прави съмнителни резултати с обрати (1:2 срещу Лудогорец на финала за Купа България) или много голове като 4:4 срещу “Витес” в Ловеч, когато феновете издигнаха плакати: “Продажниците вън! Лаута не е казино!”. “Не може да бъде вярно, няма как да е вярно” отсече Велев. “Тези съмнения за погазване правилата на честната игра абсолютно не отговарят на действителността и нямам никакво намерение повече да търпя подобни твърдения”, заяви Динев.

fallback
fallback