Интернет бабаити бутат България в грозен скандал

Босненците ни пишат фашисти и апелират УЕФА за намеса, минималната санкция е 20 000 евро.

23.07.2012 | 12:54
Интернет бабаити бутат България в грозен скандал

Репутацията на България получава мръсни петна, докато незнайни интернет бабаити разпалват омраза покрай футболните двубои между „Левски” и „Сараево”. Вторият мач от втори квалификационен кръг на Лига Европа е в четвъртък от 22:00 в босненската столица и се натрупват предпоставки за опасен взрив на грозните страсти.

Със съдействието на безразсъдни медии, раздухващи анонимните колажи от интернет пространството, напрежението ескалира. Без проверка се лансира писание в босненски спортен сайт, че вчера в Сараево имало сбиване между български войници от контингента на EUFOR и привърженици на местния тим. Информацията уж била потвърдена и започвало разследване. От нашия военен щаб категорично отрекоха. По-сериозни тамошни издания обаче използват документиран транспарант в „синята” агитка от мача в София, за да пишат за фашизъм и искат намеса на футболната евроцентрала.

Според правилниците на УЕФА, от станалото дотук би пострадал „Левски”. Бабаитлъкът в мрежата не ангажира двата клуба, но заканата от трибуните за продължаване делата на съдените в Хага сръбски военни Ратко Младич и Аркан е наказуем факт и дори ще се тълкува като провокация при инциденти в Сараево.

Наредбата за Лига Европа сезон 2012-2013 третира клубовете отговорни за поведението на своите играчи, официални лица, членове и привърженици. Домакинът (отбор/национална федерация) носи отговорност за реда и сигурността преди, по време и след мачовете.

Според дисциплинарния правилник посегателство над човешкото достойнство по всякакъв начин и на всякаква основа (в каквато графа попада обидният плакат от синята публика), носи глоба 20 000 евро. По усмотрение на УЕФА може да има допълнителни санкции: мач (мачове) при закрити врата, пълна забрана за използване на стадиона, прекратяване на даден мач, отнемане на точки или дисквалификация на отбор от съответната надпревара.

Утежняващо обстоятелство за „Левски” при намеса на евроцентралата е сбиване пред софийски хотел в навечерието на домакинския мач (пострадаха полицаи, босненски фенове са под съд за дребно хулиганство). Съвсем възможни са ответни инциденти и арести при очакваната визита на 200-300 левскари в Сараево. Ако пък на стадиона някой си позволи да скандира сръбския рефрен „Нож, жица, Сребреница”, може да се стигне дори до прекратяване на мача. УЕФА предоставя това право на главния рефер при прояви на дискриминация. Съдийската бригада за четвъртък е румънска.