Алонсо остана недостижим в Гран при на Германия

Фетел завърши втори, но бе наказан заради спорно изпреварване на Бътън.

22.07.2012 | 17:41
Алонсо остана недостижим в Гран при на Германия

(Обновена 18:30)

Фернандо Алонсо спечели днешната Гран при на Германия и вече води с 34 точки пред завършилия осми Марк Уебър . Пилотът на Ferrari стартира от първата позиция, която остана негова от старта до финала. Със спорно изпреварване в предпоследната обиколка, за второто място на “Хокенхайм” се пребори местния герой Себастиан Фетел. Неговата маневра срещу Дженсън Бътън бе обсъдена от комисарите на FIA, които наказаха пилота на Red Bull с минаване през питлейна. В случай че състезанието е завършило, това означава добавяне на 20 секунди към времето на състезателя. В крайна сметка Фетел остана на пето място и взе 10 точки.

Подобно на миналия кръг на “Силвърстоун”, състезанието в Германия бе много напрегнато за Алонсо, притискан постоянно от своите преследвачи. В началната фаза най-бърз бе Фетел, който обаче не успя да запише добра серия от обиколки и да стопи малката преднина на испанеца. От пета позиция в колоната Дженсън Бътън изпревари Шумахер и Нико Розберг, превръщайки се в заплаха за Фетел. При последните влизания в боксовете Бътън влезе обиколка по-рано от пилота на Red Bull, което го изпрати точно зад Алонсо.

Битката за второто място осигури известно спокойствие на Алонсо. Такова нямаше за Бътън, който бе притиснат от Фетел. Само обиколка преди финала германецът атакува от външната страна на завоя, където не остана достатъчно място и болидът му излезе в зоната на сигурност. Той все пак успя да изпревари Бътън, но както стана ясно това му донесе наказание.

Това е втори подиум за пилота на McLaren, следван от завършилия четвърти Кими Райконен за Lotus и двата болида на Sauber.

Хамилтън спука гумата на своя болид вследствие на инцидент в първата обиколка, а по-късно отпадна от състезанието заради техническа повреда.