Шампионът изпусна влака в “Тур дьо Франс”

Австралиецът Еванс рухна в етап с три тежки баира, изостава от лидера Уигинс на 3.19 мин.

12.07.2012 | 22:59
Шампионът изпусна влака в “Тур дьо Франс”

“Тур дьо Франс” явно ще има нов шампион, след като защитаващият трофея Кадел Еванс рухна на последното от три големи изкачвания в 11-ия етап. По средата (общо 20 етапа) на най-великото колоездачно състезание австралиецът от отбора BMC Racing Team вече изостава с 3 минути и 19 секунди от лидера в генералното класиране Брадли Уигинс.

След две височини от висша категория, на третата от първа с дължина 18 км Еванс не издържа темпото на конкурентите. Тиджей ван Гардерен (САЩ) изостана, за да “дърпа” лидера на своя тим, но без успех.

Британците Уигинс и Кристофър Фруум от Sky Procycling и италианецът Винченцо Нибали от Liquigas-Cannondale направиха минута и половина разлика на 35-годишния австралиец и го свалиха от второ на четвърто място в общото класиране. Уигинс е лидер на 2.05 пред Фруум, 2.23 пред Нибали и 3.19 пред Еванс.

148-километровия етап спечели Пиер Ролан, който беше част от ранно откъсване и после навакса падане при спускане, за да атакува сам в последните 11 км. 25-годишният французин от Europcar завърши на 55 секунди пред сънародника си Тибо Пино (FDJ-Big Mat) и Крис Фруум, на 57 пред белгиеца Юрген Ван Ден Брук (Lotto Belisol), Нибали и Уигинс, а Еванс остана на 2.23 сек.

“Мечтаех за този етап от шест месеца. Това е втората ми победа в Алпите за две години – нямам думи да опиша чувството”, заяви 25-годишният Ролан, който спечели “кралския” етап през 2011 до легендарния Алп д’Юез и завоюва бялата фланелка за най-добър млад колоездач.

Вече явен фаворит за трофея, Уигинс призна, че 5 км преди финала го е обзело облекчение заради изоставането на Еванс. “Не очаквахме днес да направим още разлика на Кадел”, допълни лидерът, имайки предвид първия удар в 9-ия етап.

В 41,5 км по часовник шампионът изненадващо изостана на 1.43 мин от победителя Уигинс и на 1.08 от Фруум. Ако тогава Еванс е имал лош ден, което се случва и на най-добрите, крахът в 11-ия етап вече дава материал за генерални изводи. По нищо не личи, че Кадел може да стопи време на лидерите в другите два най-тежки етапа – в 16-ия с две височини от висша категория (Обиск и Турмале) и две от първа, и в 17-ия с финални две изкачвания последователно от висша (11,7 км) и първа категория (15,4 км).