Тенисът доминира знаменосците за Лондон 2012

Роджър Федерер пред хеттрик в Парада на нациите, Аги Радванска избрана да вее флага на Полша.

10.07.2012 | 09:16
Тенисът доминира знаменосците за Лондон 2012

Световните звезди от тенис корта ще блестят и на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон на 27 юли. С финалистката от „Уимбълдън” Агниешка Радванска, избрана снощи за знаменосец на Полша, представителите на един от най-популярните спортове за Парада на нациите станаха седем.

Към тях може да се присъедини и Роджър Федерер, който в неделя спечели 7-а титла на „свещената трева”, 17-а в турнирите от Големия шлем. Завърналият се като №1 в световната ранглиста маестро е безспорен фаворит да вее флага на Швейцария. Той благородно предлага тази чест на друг сънародник, защото вече е изпълнявал почетната роля на две олимпиади. Най-вероятно обаче швейцарските спортисти ще настоят отново най-великият от тях да носи червения флаг с белия кръст.

След триумфа на „Уимбълдън” Федерер заяви, че е пределно амбициран сега да спечели златото на сингъл, след като в Пекин през 2008 го стори на двойки заедно със Станислас Вавринка. Олимпийският турнир ще се провежда на т.нар. свещена трева в All England Club, с право определяна като „Двора на Крал Роджър”.

Другите двама най-добри тенисисти в света - Новак Джокович и Рафаел Надал, ще бъдат знаменосците на Сърбия и Испания. От огромната си армия спортисти Русия повери флага на Мария Шарапова.

Майстори на двойки ще носят знамената на Румъния и Беларус. Северните ни съседи избраха Хория Текау - №8 в световната ранглиста, който заедно с шведа Линдстет онази вечер загуби финала на двойки на „Уимбълдън” от британеца Марей и датчанина Нилсен. Ветеранът Макс Мирний ще изведе беларусите на Олимпийския стадион в Лондон. Малкият Лихтенщайн пък повери своя флаг на талантливата Стефани Фогт.

България ще бъде представена от Цветана Пиронкова и Григор Димитров индивидуално и на смесени двойки, но БОК продължава да умува за знаменосец и досега нито един от двамата тенисисти не е споменаван като вариант, а за фаворит е сочен големият Йордан Йовчев.

Единствен конкурент на тениса по знаменосци е леката атлетика, която обаче има несравнимо повече олимпийци чрез различните си дисциплини. Засега за знаменосци са избрани 9 атлети, предимно от по-малки държави, като единствените известни са световният рекордьор на 800 метра Дейвид Рудиша от Кения и литовският дискохвъргач, двоен олимпийски шампион и бронзов медалист от Пекин Виргилиус Алекна.