fallback

Разчитаме на подценяване от Полша

Теодор Салпаров афектиран от скандирания на публиката за Матей Казийски, пречели на отбора.

07.07.2012 | 10:15

Волейболните ни национали се надяват да бъдат подценени от Полша в днешния полуфинал на Световната лига от 20:45 ч. Предпоставка това да се случи има на база мача САЩ – България 3:0 (25-21, -16, -17), в който олимпийските шампиони силно доминираха за първо място в групата и полуфинал срещу Куба от 17:30 ч.

Поляците възприемат турнира в София максимално сериозно и го доказаха с победи над Бразилия и Куба в групата. Въпреки това признаци за предварително отписване на България има. Полският букмейкър STS третира полуфинала като тежък фаворит срещу тотален аутсайдер с коефициенти съответно 1,18 - 3,80. Още по-ниска е ставката за поляците в „Еврофутбол” – 1,13 (срещу 2,90 за наша победа).

Генерално статистиката отчита положителен баланс за България 24-19, но Полша категорично превъзхожда в последните 10 сблъсъка със 7 победи, вкл. 3:2 по пътя към бронза като домакин на Световна лига 2011. Най-скорошната среща е 3:1 за нашите в груповата фаза на европейското миналата есен, след което отпаднахме на четвъртфинал от Русия, която пък беше победена от Полша в мача за бронза.

САЩ неслучайно играха на максимум срещу нас предвид съперник за полуфинала, защото бият Куба в 5 от последните им 6 мача (общо 13 от 20). Нашите национали уверяват, че са играли с максимална мотивация, но американците не са им оставили шансове.

Перфектното посрещане и разпределяне на САЩ осигуряваше успешни атаки, а по-добрите им сервиси спомогнаха за ограничаване на нашите водещи реализатори Тодор Алексиев и Цветан Соколов съответно до 12 и 8 точки в мача. Тази картина се върза със скандирания на публиката за бунтарите Матей Казийски и Радо Стойчев.

Либерото Теодор Салпаров коментира всички теми и демонстрира явен афект от действията на феновете. „Тежка загуба, но срешнахме олимпийския шампион, който е от най-грамотните тимове в света. Не сме си избирали съперник за полуфинала, играем колкото можем и съвестта ни е чиста. Наблюдава се голямо израстване на полския отбор, но мисля, че ще ни подценят и имаме шанс за успех. Просто трябва да дадем максимума и ако спечелим - добре, ако не – играем за трето място.”

„Скандиранията за Матей Казийски не ни влияят положително. Вече го казах - всяко подвикване, което не цели да ни подкрепя, а точно обратното, пречи най-вече на по-младите в отбора. Не можем да се концентрираме напълно, защото тези неща се чуват. Публиката в залата трябва да ни подкрепя. Които не желаят, да излязат извън залата и да викат за когото искат или да гледат мачовете по телевизията.”

Капитанът Владо Николов, който игра в третия гейм и се отчете с 3 точки, призова публиката за подкрепа в полуфинала: „Нашите мачове започват от полуфинала и съм сигурен, че ще покажем по-добра игра. Искам да приканя феновете да дойдат, защото имаме нужда от тях и само единни можем да победим силния съперник.”

Разпределителят Георги Братоев призна: „Беше добре да победим, за да избегнем Полша”. Брат му Валентин увери: „Нямаше пестене на сили, играхме максимално концентрирано, доколкото ни позволиха американците”.

Найден Найденов обобщи, че срещу САЩ сме загубили от слаб сервис и доста грешки. „Полша е много балансиран тим, един от най-силните в света и ще ни бъде доста трудно, но не бива да сме песимисти, а да гледаме позитивно”, заяви треньорът.

fallback
fallback