fallback

Йовчев в клипа на Muse за олимпиадата

Българският гимнастик редом с Майкъл Фелпс, Юсеин Болт и Елена Исинбаева във видеото към официалната песен на игрите.

05.07.2012 | 16:54

Българският гимнастик Йордан Йовчев е включен в клипа на официалната песен на Олимпийските игри в Лондон – Survival на английската рокгрупа Muse. Изпълнение на Данчо на халки от предишните игри в Пекин е включено във видеоселекцията, която, както обяснява авторът на песента Мат Белами, "изразява убеждението и волята да победиш".

Клипът показва емоционални моменти от кариерата на множество олимпийски величия. Освен Данчо, носител на четири медала от игрите в Сидни и Атина, в подборката са попаднали Гейл Дивърс, Хишам ел Геруж, Юсейн Болт, Елена Исинбаева, Стивън Редгрейв и Майкъл Фелпс. Агенция Associated Press вече определи Survival като "разтърсващ рок химн".

В Лондон Йордан Йовчев ще изравни българския рекорд за най-много участия на олимпиади – шест, колкото имат стрелците Таню Киряков и Нонка Матова. Евгения Раданова също има шест участия - пет на зимни игри (в шорттрека) и едно - на летни (в колоезденето).

Йовчев ще е първият гимнастик в историята с шест олимпиади. Само 18 души са участвали на 7 или повече олимпиади, като абсолютните рекордьори с по 9 олимпиади са австрийският ветроходец Хуберт Раудашл (1964-1996) и канадският състезател по конен спорт Йън Милар (от 1972 до 2008, без 1980). Почти всички от 18-те обаче са представители на спортове, които не изискват тежки физически усилия - фехтовка, ветроходство, езда. Изключенията са лекоатлетката Мерлин Оти, колоездачката Жани Лонго и кануистката Хосефа Идем - и трите с по 7 олимпиади зад гърба си.

fallback
fallback