Младенов кипна от кадровата политика в ЦСКА

Стойчо даде срок до неделя за качествени офанзивни попълнения, не иска бледолики вождове.

04.07.2012 | 19:54
Младенов кипна от кадровата политика в ЦСКА

С наличния състав ЦСКА е безопасна игла и няма как да постигне високите си цели, алармира Стойчо Младенов. Треньорът загуби търпение от политиката на клубното ръководство, което продава всичко по-читаво и опитва да компенсира с кърпежи.

Мнозинството водени на оглед са по-скоро футболни туристи, които не заслужават внимание. Малцината сносни играчи бързо дешифрират клуба като безперспективна дестинация (унгарецът Адам Вас избра румънския Клуж, французинът Идир Уали чака да премине от Льо Ман в испански тим).

“В този подготвителен период трябва да доизчистваме някои неща, но проблемът е, че липсват кадри - заяви Младенов след 1:2 в контрола срещу елитния руски “Волга” (Нижни Новгород) с гол на Христо Янев от дузпа в самия край. - Ние сме безопасна игла в офанзивен план. Ако продължаваме така, до никъде няма да стигнем. Целите на ЦСКА са ясни, те са високи, а по този начин никога не могат да се постигнат.”

Стойчо явно беше дотук с дипломацията относно селекцията. Иронизира върволицата идващи на проби, не потвърди дали сам е избрал малцината одобрени и буквално пожела провал на продажбата на Жуниор Мораес в украинския “Металург” (Донецк).

“Хората на проби няма смисъл да ги коментирам, отзоваваме ги обратно. Предпочитам да има качество, отколкото количество. В момента ние сме 16 полеви играчи, това не говори добре за клуб с име като ЦСКА. Аман от такива бледолики вождове, по трима-четирима идват тук и просто се излагаме. ЦСКА не е на ниво, че да приема такива хора на проби. Одобрените (Саша от Бразилия, Нилсон от Кабо Верде, Спрокел от о-в Кюрасао, Холандски Антили) ще помогнат в дефанзивен план, но ние имаме нужда от офанзивни хора, които правят играта и завършват, крила, нападатели.”

Младенов призна, че е дал ултиматум на спуснатия италиански треньор за директор Родолфо Ваноли. „Аз съм поставил изисквания на спортно-техническия директор до неделя селекцията да приключи, защото просто нямаме никакво време. Той беше изключително любезен, добронамерен, дори искаше да се включи в тренировките, но няма нужда, трябва да прави селекцията и другите задачи за неговия пост. Надявам се до неделя всичко да стане, защото моментната селекция не ме задоволява. Искам да привлечем крила и нападатели за система 4-3-3. Минимум четирима ни трябват. От медиите научих за шанс Мораес да се върне. Имаме крещяща нужда от такива хора, които правят играта и са силни в завършващата фаза, пред гола. Дано Мораес се върне и да се привлекат още хора, които да придадат на ЦСКА желания от мен облик. Не е за отчайване, не искам да стряскам или плаша някого, просто реалността е такава. Закъсняваме страшно много. Който и да дойде, дори да е в добра кондиция, тепърва трябва да се сработва. Надявам се занапред да идват само качествени играчи.”

Мачът с “Волга” беше втори на турска земя. В първия ЦСКА победи с 3:0 шампиона на Иран – “Сепахан”, а на старта в София загуби с 1:2 от втородивизионния руски “Торпедо” (Москва).

Младенов говори за дефицит в атака, но головете на “Волга” в края на първата част и в средата на втората не бяха добър атестат за защитата в червено. Ръждясвалият цяла пролет по вина на ЦСКА халф Абел Анисе се контузи и напусна в 22-ата минута.

Съставът на ЦСКА: Макенджиев (46-Черни), Саша, Крачунов (46-Попов), Спрокел (60-Грънчов), Нилсон, Янчев (46-Бандаловски), Анисе (24-К. Янев, 66-Стоянов), Присо, Мендеш (46-Жерарди, 66-Йовчев), Хр. Янев, Шеридан (46-Кода, 73-Мартина).