Фъргюсън губи надхитрянето с Бербатов

Мениджърът взима Митко на турнета с “Ман Юнайтед”, опитва затопляне на отношенията.

03.07.2012 | 20:22
Фъргюсън губи надхитрянето с Бербатов

Сър Алекс Фъргюсън предприе първи ход в играта за летен трансфер на Димитър Бербатов. Мениджърът включи нападателя в групата на “Манчестър Юнайтед” за предсезонните турнета в Южна Африка и Китай през втората половина на този месец. Пред клубната телевизия Фъргюсън обясни, че нищо не станало (за трансфер) и Митко започва подготовка като част от отбора. Новината е отразена в официалния сайт под заглавие “Бербатов все още играч на Юнайтед”.

“Червените дяволи” използваха опция за продължаване договора на 31-годишния таран до юни 2013, за да не го изпуснат безплатно това лято. При исканата трансферна цена около 6 млн. паунда Митко, агентът му Емил Данчев и спряганите купувачи (Галатасарай, Малага, Пари Сен Жермен, Лацио) засега не са предприели сериозни стъпки. Мерак на думи афишира турският гранд, чийто бос Юнал Айсал заяви: “Българинът е голям нападател, искам да се присъедини към нас, но треньорът Фатих Терим има последната дума”.

В този процес на изчакване времето не работи за сър Алекс и той предприе курс към сдобряване с Митко, чието безукорно търпение премина наскоро в открито негодувание. След едва 12 участия за сезона във Висшата лига Бербатов описа отношението на мениджъра като нечестно, защото преди това го уверявал как ще разчита на него.

“Нищо не стана с Димитър и той ще се присъедини към турнето в Южна Африка и Китай. Той е фантастичен футболист – заявява Фъргюсън. - Миналият сезон не беше голям за него, отчасти защото аз залагах повече на Уейн Рууни и Дани Уелбек... и Чичарито. Не смятам, че съм бил нечестен към него, но той може да се чувства разочарован, че не получи възможност за повече изява. Той е фантастичен талант.”

Трансферните действия не вещаят промяна за Бербо. Сър Алекс освободи “петия” нападател Майкъл Оуен (за новия сезон Антонио Валенсия ще вземе неговия №7) и полския вратар Кушчак, а единият от бразилските близнаци Да Силва – Фабио, отива под наем в “Куинс Парк Рейнджърс”. Същевременно “Юнайтед” подписа 4-годишни договори с двама халф-нападатели - Шинджи Кагава (23-годишен японец, купен от Борусия Дортмунд) и Ник Пауъл (национал на Англия до 18 г., от Крю Александра).

Фъргюсън разкрива, че ще има още нови попълнения в оставащите два месеца от трансферния прозорец: “Да, има такава вероятност, работим над едно-две неща”.

Гастролите, в които Бербатов трябва да вземе участие, включват мачове на 18 юли в Дърбан срещу “АмаЗулу”, на 21 юли в Кейптаун срещу местния “Аякс” и на 25 юли в Шанхай срещу местния “Шенхуа” с бившите нападатели на “Челси” Никола Анелка и Дидие Дрогба. Останалите контроли са гостувания на “Валеренга” в Осло на 5 август, на шведския “Гьотеборг” – 8 август, и на германския “Хановер” – 11 август.