fallback

Ивет Лалова: Олимпийски финал ще е супер за мен

“Горда съм, че при такава разкошна школа точно аз донесох първа титла за България на 100 м.”

02.07.2012 | 17:55 Автор: Ваня Симонска

Ивет Лалова е категорична, че спечелената европейска титла на 100 метра не бива да изкривява очакванията за нейното представяне в Лондон. Според новата шампионка на Стария континент класиране сред най-добрите осем на Олимпийските игри (27 юли – 12 август) би било върхово постижение.

“Олимпиадата е твърде близо, за да се възгордявам и главозамайвам. Лондон ще е съвсем друго ниво – заяви Лалова при завръщането от първенството в Хелзинки. - Нека бъдем реалисти, финал за мен в Лондон ще е много голям успех! Нека бъда пак най-добрата европейка и да го потвърдя. Пък тогава ще премеря сили и с фаворитките в дисциплината от Ямайка и САЩ.”

Резултатът, с който Ивет взе златото - 11.28 секунди, е далеч назад в ранглистата с най-добрите резултати за година, а най-доброто й постижение 11.06 от сериите изостава от тези на 16 състезателки извън Европа. Първите пет са 10.70 на Шели-Ан Фрейзър (Ямайка), 10.81 на Кармелита Джитър (САЩ), 10.82 на Вероника Кембъл-Браун (Ямайка), 10.86 на Кели-Ан Баптист (Тринидад и Тобаго), 10.92 на Алисън Феликс (САЩ).

Лалова акцентира на постижението в сериите – и защото условията за бягане са били по-добри, и защото то оказало решаващ психологически ефект за титлата. “Ключовият момент беше в сериите, защото някои вече ме слагаха извън сметките заради резултатите ми през сезона, но аз направо ги парализирах с това 11.06 сек. Мисля, че там спечелих медала. Бях убедена, че ще взема златото, но никога не можеш да е спокоен. На финала условията не бяха много добри. Имаше огромна разлика в температурите, на които се подготвях в Италия и тези във Финландия. Освен хладно, беше мокро, влажно, пистата беше доста коварна. Така че пътят беше труден, няма лесен медал, няма лесна победа. Зад него стоят много труд не само на един човек.”

“С този медал затвърдих моите позиции в европейския спринт. Мога само да съм горда, че донесох първа титла за България в дисциплината, защото имаме разкошна школа, имали сме невероятни успехи в спринта и при девойките, и при жените. Много се радвам, че аз съм първата българска спринтьорка, която е европейска шампионка на 100 метра. Много съм щастлива! Аз съм на 28 години вече и за мен това е едно възнаграждение за труда. Единствено си пожелавам да съм здрава.”

Лалова ще получи премия 15 000 лева от Министерството на физическото възпитание и спорта и отделно от спонсори за отличното си представяне в Хелзинки. Другият успех от двете дузини наши участници постигна Силвия Дънекова като заслужи олимпийска квота на 3000 метра с препятствия с резултат 9:42.72 мин, а на финала остана 11-а.

fallback
fallback