fallback

Григор - олимпиец, бие на “Уимбълдън”

Нашият тенисист се сражава 3 часа и половина с Андерсън, среща Багдатис във втория кръг.

26.06.2012 | 21:51

Григор Димитров свърши отлична работа в първия кръг на “Уимбълдън” с 4-сетов успех над поставения под №32 Кевин Андерсън, а докато ковеше победата на корта получи виза за Олимпийските игри. Така заедно с Цветана Пиронкова ще имаме двама тенисисти в Лондон след месец и освен солово, те ще могат да участват като смесена двойка. Олимпийският тенис ще се играе в комплекса, на който сега се провежда легендарният турнир от Големия шлем.

Три часа и половина продължи битката, с която 21-годишният хасковлия прескочи първия кръг на “Уимбълдън”. Той спечели първите два сета срещу южноафриканеца Андерсън 7:5 и 7:6, загуби третия след нов тайбрек, но не трепна и убедително довърши противника с 6:3.

Във втория кръг Димитров ще срещне световния №42 Маркос Багдатис, който прекара на корта само 83 минути за 6:2, 6:4, 6:4 срещу испанеца Алберт Монтанес. 26-годишният кипърец обаче има нестабилни изяви на “Уимбълдън” в предишните си 6 участия лавира от полуфинал 2006 и четвъртфинал 2007 до отпадания в първия кръг 2005 и 2010. Григор победи Багдатис в три сета при единствената им среща - на клей в Мюнхен миналата година.

Срещу двуметровия Андерсън нашият тенисист демонстрира отлични показатели - 24 аса (срещу 20) и невероятна игра на мрежата с 21 успешни от общо 25 излизания (84%). Освен това Гришо реализира две от 7 възможности за пробив в силния сервис на противника и показа устойчивост като отрази всички 11 шанса в обратна посока.

Димитров спечели първия сет в последния момент преди влизането в тайбрек. При 6:5 стигна до две възможности за пробив и реализира втората за 7:5.

Във втория сет голяма битка се завърза в третият гейм при 1:1. Григор отрази половин дузина брейк-шансове, преди да вземе своя сервис-гейм. Веднага можеше да довърши психологическия удар, но изпорти една възможност и Андерсън събра сили да изравни 2:2. Оттам всеки взимаше своето и се стигна до тайбрек. Григор направи минипробив за 2-1, допусна връщане, но пак удари за 4-3 и довърши 7-3.

Нашият продължи натиска в третия сет и вземаше точки от всяко сервиране на Андерсън, но южноафриканецът не се пречупваше и дори се измъкна от брейкбол чрез силни сервиси за 3:4. Димитров отрази по една критична ситуация в следващите си сервирания и вкара сета в тайбрек, но там след серия слаби начални удари допусна минипробиви за 4-7.

В редица силни мачове Григор е повеждал и допускал обрати, но сега показа стабилност в четвъртия сет. От 0-30 безапелационно извади седмия гейм за 4:3, с това разколеба Андерсън и в следващия гейм сломи съпротивата му с пробив за 5:3. Това е хеттрик за Димитров срещу гиганта върху английска трева – победи го преди 10 дни в Лондон и миналата година в Ийстбърн.

fallback
fallback