fallback

„Лудогорец” се сблъска със селекция за 44 млн. евро

„Динамо” (Загреб) има 7 поредни титли, 17 играчи с цена 1 до 5,5 млн и миналия сезон игра срещу „Реал” (Мадрид).

25.06.2012 | 14:45

Страховит дебют в европейските клубни турнири получи „Лудогорец”. Жребият за втори квалификационен кръг към Шампионската лига сблъска отбора от Разград с хегемона на хърватския футбол „Динамо”.

Българският първенец е домакин на 17 или 18 юли и гостува в Загреб на 24/25 юли. Ако бъде победен на този етап, „Лудогорец” отпада от евротурнирите. Елиминираните в 3-ти и 4-ти кръг се прехвърлят в Лига Европа.

„Динамо” е неизменен шампион на страната от 2006 досега, добави и пет национални купи за тези 7 години. Миналия сезон придоби скъпоценен опит в групите на Шампионска лига, въпреки че не спечели нито точка срещу „Реал” (Мадрид), „Лион” и „Аякс”. Отборът се компрометира в последния кръг като загуби вкъщи с 1:7 от французите – колкото им трябваше да завършат втори по голова разлика пред конкурента от Амстердам.

Настоящият състав на „Динамо” е качествена сплав от таланти до 25 години и опитни ветерани, с обща пазарна стойност 43,8 милиона евро според специализирания сайт Transfermarkt. „Лудогорец” е оценяван на 15 млн.

Най-скъпи в хърватския тим са 20-годишният десен бек Шиме Връсалко (5,5 млн) и двама халфове на възраст съответно 25 и 23 - бразилецът Самир (5 млн) и капитанът на тима Милан Бадел (4,5 млн).

В каре от по 3 млн. са игралият на Евро 2012 централен защитник Домагой Вида (23 г.) и бившият национал на Португалия Тонел. Вратарят Иван Келава (24 г.) струва 2,5 млн. В състава са още опитните национали Йосип Шимунич и Йерко Леко, плюс двама аржентинци. Треньор от 23 декември 2011 е 58-годишният Анте Чачич.

В добавка към класата на противника, „Лудогорец” ще се сблъска и с тежка обстановка като гост на извънредно негостоприемния стадион „Максимир“, срещу агитката с репутация и прозвище „Лошите сини момчета”.

Треньорът на разградчани Ивайло Петев коментира: „Късметът не беше на наша страна, изтеглихме най-тежкия възможен противник. Сериозен отбор, с голям бюджет. Все пак имаме шансове за краен успех. В първия мач като домакин трябва да гоним голов аванс преди тежкия реванш. Няма да търсим допълнителна селекция, това не е гаранция за успех, продължаваме да работим по план и ще положим усилия да съберем максимално информация и записи с мачове на противника.”

fallback
fallback