fallback

33 точки на Соколов не стигнаха срещу Германия

Пробиха ни сериозно през центъра, но по-важно е доброто включване на млад плеймейкър.

24.06.2012 | 19:59

Волейболните национали загубиха с вдигнати глави - 1:3 от Германия, последния от серията мачове в Гимараеш за Световната лига. Въпреки че отстъпваше в дадени игрови елементи на лидера в група „D”, нашата експериментална селекция се бори неспирно два часа, до последната точка за 20-25, 26-28, 25-22 и 22-25.

Капитанът Цветан Соколов наниза внушителните 33 точки, вкл. 28 успешни от 63 атаки, 2 блокади и 3 сервиса. Валентин Братоев помогна с 14 точки, но германската атака беше по-балансирана (петима с по 11 до 16) и специално през центъра – трудно отразима.

Положителната новина е, че 20-годишният разпределител Добромир Димитров замести успешно и без притеснения Георги Братоев за последните два гейма. Това са мачовете, в които Димитров и съотборниците му центрове от разложкия „Пирин” Гаджанов и Гоцев могат да трупат международен опит без реални щети. След поредицата от шест двубоя в Аржентина и Португалия остават три в София (29 юни – 1 юли) преди домакинството на финалната шестица.

Треньорът Найден Найденов заяви след загубата: „Стана добър мач, който за беда загубихме. Доволни сме от показаното, защото групата е много трудна. Но това е добре, защото искаме да израстваме като отбор и показахме, че сме бойци. Германия е много силен тим и грешките, които направихме в много важни моменти от мача са поради липса на опит, затова не успяхме да победим.”

Цветан Соколов допълни: „Генерално това беше много добър турнир и ние успяхме да изпробваме някои решения. Сега трябва да се фокусираме върху следващия кръг, у дома в София, и да забравим за този. Играхме много добре и сме удовлетворени.”

Първият гейм се реши след втората техническа пауза, когато поредни грешно подреждане и посрещане доведоха до 15-18. Концентрацията на германците им позволи уверено да довършат за 20-25.

Във втория дръпнахме с две точки, но поредица неуспешни атаки на Соколов обърнаха до 11-13. Капитанът великолепно се коригира  и с 4 изстрела плюс една блокада спомогна за 23-23, а добра атака на Валентин Братоев ни даде геймбол. Соколов елегантно осигури още две възможности за завършване, но Бундестимът ги отрази, поведе 26-27 и веднага използва своя геймбол за 0:2.

Бомбени сервиси на капитана дадоха летящ старт на третия гейм с 4-0, а и удачни изяви на втория разпределител Добромир Димитров допринесоха за 8-2. Атаките на В. Братоев и Соколов компенсираха грешки от неопитност у центровете Гоцев и Гаджанов и така поддържахме аванс 2 до 4 точки. Димитров изненада за 24-20, а германците отразиха два геймбола преди Соколов да ги приключи.

В четвъртия бързо изостанахме с 3-4 точки. Усилията да стопяваме пасива отиваха на вятъра заради нулевата блокада при германските атаки през центъра. Две неуспешни акции на В. Братоев фиксираха 17-21, но Соколов като истински капитан поведе контраудар до 20-21. Бундестимът обаче продължи да ни пробива през центъра и директно от сервис затвори мача.

Треньорът на германците Витал Хейнен заяви: „Беше много оспорван мач и никак не ни беше леко, но победата е важна, защото за първи път побеждаваме България в СЛ. Направихме още една крачка към финалната шестица, още не сме написали история, но сме много близо.”

fallback
fallback