Самокритика и обяснение с умора след 3:0

Играхме лошо, но главното е победата и срещу Германия решаваме първото място, заяви капитанът Соколов.

23.06.2012 | 23:43
Самокритика и обяснение с умора след 3:0

Тревожно много грешки не попречиха на волейболните национали за очаквана чиста победа с 3:0 (25-22, -23, -22) над аутсайдера Португалия. Резултатът позволява да оспорваме първото място в група „D” от Световната лига с лидера Германия в неделя от 16:30 ч.

Преди последния ден от серията мачове в Гимараеш двата най-добри отбора имат по 6 победи от 8 мача, но Бундестимът е лидер с 19 точки заради 5 победи с по 3:0, а българите имат 16 (само два чисти успеха).

Нашият тим е автоматично класиран за финалната шестица като домакин, но се бори за авторитет и самочувствие. Германците пък се заканват за реванш, след като ги бихме и в двете досегашни срещи. Последната серия мачове от групата е в София от 29 юни до 1 юли.

Срещу Португалия нашият капитан Цветан Соколов реализира с близо една трета под обичания си брой точки - 19, а отборът подари 17 на противника с грешки. Следващите най-резултатни бяха Теодор Тодоров с 9 и Костадин Гаджанов с 8. Португалците ни поднесоха 23 точки, но отбор с по-висока класа като германския би се възползвал от нашите колебания.

Цецо Соколов коментира: „Не играхме добре, но успяхме да победим и това е основното нещо. Сега можем да мислим за утрешния мач, който може да реши лидерството в групата.”

Треньорът Найден Найденов допълни: „Много съм доволен от победата, но е очевидно, че някои от моите играчи са уморени и това е причината да направим много непредизвикани грешки на сервис и блок. Все пак успяхме да се фокусираме в решаващите моменти и за мен това е най-важното.

Класата на българите пролича от самото начало, но Португалия за първи път поведе 15-14 след изненадващ солов блок на капитана Круз срещу по-високия с дузина сантиметри Соколов. Нашите светкавично си върнаха аванса и не позволиха повече волности, а Соколов и разпределителят Георги Братоев с добри изяви довършиха работата за 22-25.

Във втория гейм Соколов ни даде летящ старт за 2-5, две топки в аут на домакините доведоха до 5-11, но допуснахме стопяване на аванса за 13-13 и като копие на първия гейм домакините излязоха напред 16-15. Веднага обърнахме 16-17 след ас на Соколов и солов блок на Георги Братоев. Нашият разпределител обаче си позволи експерименти и трябваше отново да преодоляваме точка пасив за 23-25.

Третият гейм се получи много тягостен за нашите. Калпави отигравания на домакините ни даваха аванс, но наши грешки водеха до 14-14 и 20-20, преди да сложим точка.

Треньорът на Португалия Флавио Гулинели заяви: Противно на България, аз съм доволен от моя отбор до 20-ата точка, след която противникът подобряваше играта си, а ние влошавахме своята. За съжаление, сетът свършва на 25-ата.