fallback

Баскетшампионът пуснат в сито за Евролигата

„Лукойл Академик” на квалификации с осем силни противници, стартира скъпа селекция.

21.06.2012 | 00:47

Неизменният баскетболен шампион на България „Лукойл Академик” получи дългоочакван шанс да стигне до най-силното клубно състезание на Стария континент - Евролигата. Директорският борд на турнира допусна спортната гордост на Валентин Златев до квалификациите с осем отбора, от които един ще влезе в същинската групова фаза.

Конкуренти на „Лукойл Академик” ще бъдат шампионите на Украйна (Донецк), Чехия (Нимбурк) и Белгия (Остенде), финалистите от Франция (Льо Ман) и Германия (Улм) плюс получилите покани италиански „Канту” и руски „Уникс Казан”. Пресявката става чрез елиминации в един мач, а отпадналите седем отиват във втория по сила турнир Еврокъп, където обикновено играе „Лукойл Академик”.

Спортният директор на клуба Сашо Везенков заяви, че с боса Валентин Златев мечтаят от години за тази възможност и трябва да я използват максимално. За целта веднага започва търсене на качествени играчи. Силната селекция би позволила, ако не това лято, до две-три години влизане сред елита. Според Везенков това е признание за стореното от клуба и за целия български баскетбол, но сега доверието трябва да се оправдае. В Евролигата ценят отборите, които поддържат постоянно ниво и имат стабилни спонсори.

Миналия сезон „Лукойл Академик” стана шампион за десети пореден път, а в Еврокъп отпадна в груповата фаза като остана трети в компанията на „Валенсия”, френския „АСВЕЛ Вильорбан” и „Остенде”. Срещу белгийския тим, който сега е сред конкурентите за Евролигата, бяха записани победа с 1 точка разлика като гост и загуба с 6 като домакин. Годините израстване на отбора в Еврокъп дадоха резултат и в рекорди на капитана Тодор Стойков, който е водещ реализатор в историята на турнира (над 1100 точки), лидер по изиграни минути (близо 2400), реализирани тройки и фаулове, трети по асистенции.

fallback
fallback