fallback

Пиронкова пак живна на трева

Цвети с отличен шанс да спечели титла и да вземе точките, които има да защитава в Лондон.

19.06.2012 | 19:51

Цветана Пиронкова отново се преобрази със стъпването на трева. На любимата си настилка 24-годишната пловдивчанка победи №3 в света Агниешка Радванска с 6:2, 6:4 в Ийстбърн, Англия. Турнирът е от серията тестове за великия „Уимбълдън”, на който Цвети прави фурор в последните две години с полуфинал 2010 и четвъртфинал 2011.

Подгряващите турнири не могат да се взимат твърде сериозно и доказателство е днешният първи ден в Ийстбърн, в който вкупом отпаднаха първите три поставени в схемата - Радванска, Петра Квитова и Каролин Вожняцки. Чехкинята (№4 в света) загуби в два сета от рускинята Екатерина Макарова, а датчанката (№7) - в три от Кристина Макхейл (САЩ). В Бирмингам – друг турнир от веригата AEGON, титлата спечели Мелани Уден (САЩ) от позиция на №208 в ранглистата, с 6:4, 6:2 срещу Йелена Янкович.

За Пиронкова обаче победата - в комбинация с ранното отпадане на трите водещи - дава отлична възможност за натрупване на точки за ранглистата. Миналата година в Ийстбърн тя загуби в първия кръг от Серина Уилямс (обрат в три сета) и взе само една точка.

Ако сега спечели оставащите четири мача до титлата, ще прибави 470. Финалът носи 320. Именно тези точки, а не премията (107 000 долара за победителя/ 57 000 за втория), биха били най-голям бонус за Цвети. Те ще я облекчат от тежък психологически товар, защото на „Уимбълдън” има трудната задача да защитава 500 от миналогодишния четвъртфинал (загубен от Квитова с 3:6, 7:6, 2:6).

fallback
fallback