Соколов обещава още след нов отстрел на Германия

Капитанът на резервната селекция наниза 52 точки на Бундестима за две победи в Световната лига.

18.06.2012 | 10:57
Соколов обещава още след нов отстрел на Германия

България победи волейболния Бундестим за втори път в групите на Световната лига. В Буенос Айрес при сблъсък на предимно резервни състави нашият с треньори Найден Найденов и Георги Петров спечели след тайбрек - 3:2 (25-19, 14-25, 19-25, 25-23, 16-14). Капитанът Цветан Соколов наниза 28 точки, а Валентин Братоев, Теодор Тодоров и Виктор Йосифов добавиха съответно 17, 15 и 9. С титулярите и Радо Стойчев преди три седмици победихме 3:1 във Франкфурт и пак Соколов беше най-резултатен с 24.

207-сантиметровото българско оръдие обеща още след дубъла срещу германците. „Щастлив съм от резултата и най-вече, защото доказахме способности да играем на добро ниво. Мисля, че можем да продължим да се подобряваме от мач на мач”, заяви 22-годишният дупничанин Соколов.

Треньорът Найден Найденов е щедър на комплименти към играчите: „Наистина съм много доволен от моите момчета и искам да ги поздравя. Те показаха върхове и спадове, но контролираха мача, защото разбират играта и знаят кога какво трябва да правят”.

Нашият тим използва мачовете за обиграване, защото е директно класиран като домакин на финалната шестица (4-8 юли). Сега двубоите в групата продължават в португалския град Гимараеш (22-24 юни) и ще завършат в София (29 юни-1 юли).

Кръга в Аржентина българите започнаха със загуба 1:3 от домакините и победа 3:1 над аутсайдера Португалия. Срещу Германия спечелиха първия гейм с предимство на блок, но във втория загубиха концентрация за унизителна 11-точкова разлика. Картината остана подобна и в третия, след който допуснатите грешки бяха 22 български срещу само 9. В четвъртия нашите се стегнаха и от 11-9 не допуснаха колебания. Тайбрекът вървя точка за точка, когато грешка на В. Братоев ни докара 2 точки пасив (11-13). Последва моментална реакция – ас на Соколов, по точка от близнаците Братоеви и блок на Йосифов приключиха мача.

Самочувствието на германците от победата в олимпийската квалификация насред София явно започва да се изпарява след двете загуби в Световната лига. Треньорът Витал Хейнен заговори за отмъщение: „Искам да поздравя България, защото играха по-ентусиазирано. Надявам се да вземем реванш идния уикенд”. Капитанът Бьорн Андрае допълни, че се надява отборът да играе по-добре на следващия двубой в Португалия.