Казийски: Стоев е слаб треньор, скроиха ни шапка

Това назначение е абсурд, той постигна успехи благодарение на много силен отбор, заяви Матей.

14.06.2012 | 15:17
Казийски: Стоев е слаб треньор, скроиха ни шапка

Мартин Стоев ще води националите във финалната шестица на Световната лига в София и на Олимпийските игри в Лондон. При този избор на волейболната федерация Матей Казийски категорично отхвърли възможност да се върне в отбора.

40-годишният бивш национал Стоев водеше България от 2005-а до олимпиадата в Пекин 2008 със заметената тестостеронова афера. Изведе тима до бронз на Световно първенство и Световна купа, а после работи в турски и румънски клубове.

Най-силният ни играч Матей Казийски, който напусна държавната селекция паралелно с Радостин Стойчев като протест срещу федерацията, определи избора като необясним и нарече Стоев слаб треньор. След като застана пред членовете на Общото събрание, което се провежда в Правец, Казийски даде изявление за медиите.

„Потвърдих пред Общото събрание решението си да напусна националния отбор. Казах им, че ме изненадаха супернеприятно с решението да върнат Мартин Стоев. Това категорично изчерпва възможността да ме видите в Лондон. Членовете на ОС изразиха мнения, че е редно да уважа желанието на народа да се върна и да изиграя олимпиадата. Относно назначаването на Стоев казах, че това е някакъв абсурд, който не съм вярвал, че може да се случи. Определям го като слаб треньор. Той постигна успехите си с много силен отбор.”

Казийски потвърди обвиненията си към федерацията и уточни, че не може да преглътне обидата. „Федерацията беше планирала удар, беше скроила шапка на националния отбор и чакаше в засада да направим грешен ход, да изгубим един мач, за да може да си изиграе картите и да направи тази треньорска рокада, която беше поставена. Аз не искам да влизам в подробности и да се опитвам да убеждавам някого, че това е така. Знам, че е така и няма да тръгна да го доказвам. Не може федерацията да застава срещу отбора и да очаква ние да имаме доверие в нея и да ги представляваме на полето. България е над всичко, но федерацията представлява България. Смятам, че публиката заслужава една федерация, която да функционира и да изкарва волейбола на супервисоко ниво, а не да пречи и да го разрушава. Матей Казийски не може да преглътне това, че целият му труд беше заплют и пренебрегнат. Не съм наясно дали в Лондон отборът ще е по-слаб без мен. Не напуснах след отстраняването на Силвано Пранди, защото тогава имаше много повече време и беше нещо моментно, което беше решено след една трагична загуба и тежък момент за националния отбор. Не се заблуждавайте, че сегашният момент е такъв. Надявам се отборът да намери мъжество и сили и на олимпиадата да се представи по най-добрия възможен начин.”