Радо Стойчев опроверга Лазаров за парите

С документи треньорът компрометира твърденията на федерацията и постави конкретни финансови въпроси.

14.06.2012 | 13:23
Радо Стойчев опроверга Лазаров за парите

Радостин Стойчев разби на пух и прах твърденията на волейболната управа, начело с боса Данчо Лазаров. На свой ред треньорът отправи обвинения за скривани спонсорски суми и лобиране от члена на УС Любо Ганев в полза на фирма за екипировка срещу действащия тогава доставчик.

Точка по точка, подалият оставка от националния тим обясни брутните 120 000 евро на година и мотивите за тази заплата, както и твърденията, че щабът бил от 17 души спрямо 9 на руския отбор. Към сумата се включвал не само първият помощник Плачи, а и кондиционният специалист Брамат. Щабът бил удвоен, за да се обучават българи покрай реалния екип.

Радо Стойчев извади документи, вкл. извлечение от НАП за своя годишен приход и приложение към договора, в което ферацията фиксира числеността на неговия щаб. „Взел съм 117 хиляди лева, от които трябва да платя 40% данък в Италия и това е реалната ми заплата – обясни треньорът пред bTV. – Договорката с федерацията и Лазаров, когато поемах отбора, беше да получа същите финансови условия като моя предшественик - за щаба и като бюджет на отбора. Описани са точно броя на хора, които ще бъдат включени в екипа. Идеята беше към всеки важен пост да бъде прикрепен българин, който да се обучава и после да остане на работа към федерацията и националните отбори. Затова към кондиционния треньор и статистика бяха прикрепени българи, а към нас тримата - треньори от първите три отбора в първенството. Това удвояване на щаба е съобразно условие в договора, че ще се направи Б-отбор, защото има млади състезатели, с които трябва да се работи през лятото. Така че реалният щаб е като на всички други отбори.”

Треньорът разнищи и непрозрачната според него финансова дейност на Лазаров и компания. „Въпреки документално поетия от федерацията ангажимент за пълна прозразност на спонсори и размера на тези договори, такава информация ние никога не получихме. Уговорката беше бюджетът на отбора и щаба да е идентичен с предходната година, а всичко останало си го набавям сам. Затова отворихме една делегирана сметка към федерацията, с която да се оперира само едновременно чрез подписи на секретаря на федерацията и директора на националния отбор, тоест не могат поотделно. В тази сметка мои приятели, девет малки спонсора, внесоха общо 268 000 лева, за да подпомогнат отбора. Плюс аз лично контактувах с италианска фирма за екипировка, за договор на стойност 90 000 евро, или за три години общо 270 000 евро. Този действащ договор беше прекъснат без предупреждение, под давлението на Любомир Ганев, въпреки че според моя трудов договор аз решавам въпросите за екипировката. Разполагам с имейл, погрешно изпратен от Ганев до друг човек, който го препрати към мен. В този имейл Любо Ганев поема ангажимент към фирмата „Асикс”, че на 99% ще им уреди контракт до 2016 г.”

Радо Стойчев засегна и неясноти около действията на федерацията по генерално спонсорство. „С решение на УС са определени минимални нива по отделните позиции - за 2011 година струва 400 000 лева, с реклама на ръкавите още 200 000, общо 600 000 лв. За 2012 тези нива са завишени съответно на 600 и 300 хиляди или общо 900 хиляди. Аз искам да попитам на каква реална стойност са сключени тези рекламни договори за Световната лига и квалификацията, като за единия аз знам, че цената е 360 000 лева, а другия го видях като проектодоговор и беше на стойност 70 000 лв. Това питам – защо са подписани на доста по-ниска стойност за Световната лига и квалификацията.”

Треньорът посочи огромна разлика с цитираната от Данчо Лазаров сума 75 000 долара като приход от миналогодишното участие в Световната лига. „Според официалния хендбук на Световната лига, сумата е 1 116 200 долара. За второто място в групите са влезли 950 000 долара, плюс 75 000 за петото място в крайното класиране, плюс 91 200 за участието в мачовете. Това е направило впечатление и на одиторите, които в доклада са записали, че не са получили пълна и надеждна информация. Аз не искам да седна на мястото на Данчо Лазаров, за да контролирам тези потоци. Само алармирам, че българският волейбол се управлява непрозрачно от шепа хора, които правят каквото си искат с първенството, с детско-юношеската школа, с трансфера състезателите, така и с националния отбор”, заключи Стойчев.