Федерацията: Радо Стойчев не е месия

„Не го наехме да организира, а да тренира. Плащаме 120 000 евро/годишно на него и Плачи. Като човек е нула.”

12.06.2012 | 16:17
Федерацията: Радо Стойчев не е месия

Волейболната федерация реагира на оттеглянето на Радостин Стойчев и Матей Казийски чрез пресконференция с остри обвинения към треньора. Посланието към звездата е, че вратите на отбора са отворени за него.

Исканията на Стойчев и Казийски за управленски оставки бяха определени като неизпълними от боса Данчо Лазаров, а посочените от треньора причини – неефективно, непрозрачно, безпринципно управление и неизпълнен ангажимент за 5-годишна национална стратегия – рязко отхвърлени.

Членът на УС Любо Ганев очерта границата: „Радо Стойчев не е месията на българския волейбол, той е треньор. От думите му излиза, че иска да строи волейбол. Този спорт го е имало преди и ще го има. Матей и Цецо Соколов къде станаха състезатели? Ние сме искали от него да е треньор, а не организатор на школи и турнири. Да дойде, да създаде клуб, да кандидатства за лиценз, да участва в първенството и ако го спечели - стискам му ръката”.

Лазаров започна от името на ръководството: „Оставката на Стойчев силно ни изненада, защото очаквахме той да води отбора на олимпиадата. Анонсът й, писмено не е подадена, не беше приет с възторг от УС, но ние сме принудени да вземаме бързи решения. Старши на отбора за мачовете в Аржентина ще е Найден Найденов. Каним Стойчев, ако иска, да участва на Общото събрание в четвъртък”.

Босът напомни факти около двете квалификации и заключи, че „това е най-скъпо завоюваното място на олимпиада - общо над 2 млн. лв. Милион лева ни струва правото да организираме първата и 780 000 лева втората, отделно са разходите около тях”.

Членът на УС Тодор Датев пое топката: „Стойчев изрече куп обвинения, без да докаже нито едно. Навлезе в области, за които не е добре информиран. Неефективно управление е щабът на Стойчев да е от 17 човека, а този на (руския треньор) Алекно – от 9, може да сравните резултатите. 20 са членовете на УС, за да има прозрачност и максимална представителност на клубове. Мандатност? Такова условие няма и в устава на ФИВБ. Допинг-скандалът в Пекин? Причина е, че нямахме лицензирана допинг лаборатория. Непрозрачно управление на финансите? Къде трябва да публикуваме тази информация? Къде я публикуват БФС, БФБаскетбол, БФСки? Нарушения или задължения? Има ревизия, тя ще установи. Стратегия? Къде по света един треньор я определя? Имаме такава и доказателство са добрите резултати на младежи, кадети, девойки на европейските първенствате. Освен това ние в УС работим абсолютно безвъзмездно, за разлика от него. И щом той си позволи да цитира части от своя договор, ще кажем, че неговата заплата е 120 000 евро на сезон, вие знаете какви резултати постигнахме.”

Деятелки от детско-юношеския волейбол афишираха обидата си от Стойчев - не било редно да говори от позиция на лукса, след като не е отишъл да види мизерните условия и стратегията им за работа.

Лазаров уточни, че 120-те хиляди евро са общо за Стойчев и първия му помощник Камило Плачи. Разясни, че разходите за участие в Световната лига реално са по-големи от приходите, защото милион долара взима победителят, а ние за предишното пето място сме получили 75 000. Домакинството през юли ни струва половин милион. За конфликта на интереси с влиянието в БФВ и „Левски” той отвърна, че от 1996 г. плаща средно около 400 000 лева годишно за отбора и когато Стойчев построи зала, тогава да говори.

Отхвърлено бе обвинението, че БФВ печели покрай трансфери на играчи. „Това е въпрос на договори състезател - клуб, сертификатът се изисква на ниво федерации и се издава срещу такса от 500 до 3000 евро, определена от Европейската конфедерация”, обясни Лазаров. Любо Ганев допълни: „Отношенията клуб - състезател не касаят федерацията. Що касае процентите за клубовете от трансфери, за моя в Италия например ЦСКА получи 600 000 долара и това е начинът за издръжка”.

Капака върху Стойчев сложи Владимир Симеонов, председател на спортното дружество „Славия”: „Аз работя с 20 федерации и ви казвам, че като управление волейболната е светлинни години пред другите, правете сметка на какво ниво са те. Познавам Стойчев и съм му го казвал - като треньор може да е добър, постигнал е нещо, но като човек – морални ценности и устои - е кръгла нула и той си го показа”.

Преди медийната изява управата проведе среща с отбора. След нея дойде знак за влошени отношения между Владо Николов и Радо Стойчев. Капитанът недоумя защо не е поканен за вчерашната визита на Стойчев и някои водещи играчи при премиера Бойко Борисов. „Не знаех за такава среща, не е нормално да не съм поканен – заяви Николов. - Отборът ще е по-слаб без Казийски. Ако има какво, ще направя всичко по моите възможности Матей да е в отбора за финалите на Световната лига и Олимпийските игри. Според мен не беше сега точният момент за тяхното напускане, но каквото станало - станало. Трябва да гледаме напред, защото както Любо Ганев и Боре Кьосев казаха, волейбол е имало преди и ще има след нас.”