fallback

„Титан” повтори Божков с калъф за ЦСКА

Продавачите на Зику, Делев, Платини и Нелсън дублираха изпортения 7-точков аванс от 2006 за четвърта празна година.

23.05.2012 | 23:45

„Лудогорец” се пребори мъжки за златен дубъл в дебютния си сезон сред футболния елит. На министадиона в Разград новакът в „А” група свали ЦСКА от върха с 1:0 в последния мач за сезона и прибави големия трофей към спечелената Купа на България. От обрата в първенството облажи и „Локомотив” (Пд), който се класира за евротурнирите като загубил финалист в националния турнир, за сметка на четвъртия в класирането „Черноморец”.

Докато едни празнуват, други трябва да измислят оправдания. Собствениците на ЦСКА от пернишката сметопочистваща фирма „Титан” изпортиха 8 точки преднина в последните пет кръга. Така повториха фаталната пролет 2006 на всесилния тогава Васил Божков, когато „червените” развяха бял флаг от 7 точки аванс.

Сривът отпреди шест години роди конспиративни теории, но сегашният има съвсем ясни причини. През зимната пауза Иво Иванов и Димитър Борисов продадоха 80% от офанзивната сила на ЦСКА в лицето на Мишел Платини, Спас Делев, Грегъри Нелсън и с-километри-най-класния играч в „А” група Янис Зику. Сетне бизнес-дуетът смени Димитър Пенев след първия пролетен мач и подхвърли горещата тава на Стойчо Младенов, без той да е правил подготовка и селекция.

С войнствения си нрав и неочаквани гафове на конкурентите Младенов изведе ЦСКА на 8 точки разстояние от титлата при пет оставащи кръга, за да дойде приземяването от страдащия „Левски”, двуликия „Миньор” и амбицирания „Лудогорец”.

В Разград ЦСКА заигра като провинциален отбор, в бранене на изгодното равенство, докато Мирослав Иванов не порази мрежата от свободен удар в 19-ата минута. За капак младият централен защитник на „червените” Ангел Грънчов си изкара червен картон в 45-ата за настъпване гърбом на Генчев в пеналта на домакините.

В първата минута на втората част изтегленият с жребий измежду трима пловдивски рефер Кабаков изгони Стойчо Младенов заради реплики. Балансът на терена се върна в 57-ата минута след брутален фаул на национала Дяков срещу Жуниор Мораес за втори жълт и червен картон. В крайна сметка натискът на ЦСКА се изрази в три уцелени греди – две след изстрели с глава на защитника Крачунов (една преди почивката и една от фаула след червения картон) и шут в напречната от Присо. Последния шанс беше в 91-ата минута, когато вратарят Голубович едва изби добър изстрел на Мораес от свободен удар.

При палитрата от неуредици - телевизионен хаос в навечерието и проблеми с публиката от гостуващия и централния сектор по време на мача, поне имаше колегиално отношение след последния сигнал. Капитанът на ЦСКА Тодор Янчев през сълзи честити на противника и призна, че неговият отбор не е бил постоянен през сезона, а опонентът от „Лудогорец” Емил Гъргоров първо утеши бившите си съотборници в „червено” и им пожела догодина пак да се срещнат в дуел за титлата.

fallback
fallback