Наказаха Хамилтън, стартира последен

Пилотът на McLaren бе дисквалифициран заради малко гориво в колата му. Първи ще стартира Пастор Малдонадо.

13.05.2012 | 10:37
Наказаха Хамилтън, стартира последен

Люис Хамилтън беше наказан да стартира от последното място в днешното Гран при на Испания - пети кръг от сезона във Формула 1. Британецът спечели полпозишън по време на вчерашната тренировка, но не успя да прибере болида си до боксовете. След края на сесията, състезателният му инженер побърза да го предупреди да изгаси моментално колата, без да му дава допълнителна информация. Впоследствие се оказа, че в автомобила му е имало по-малко количество гориво от разрешеното, което е продиктувало и наказанието.

Според правилника на Международната автомобилна федерация FIA всеки един от болидите трябва да се прибере в бокса след края на квалификационната сесия. Ако това не се случи, организаторите започват да разследват причините. Наказание може да бъде избегнато само в случаите, когато са в сила извънредни обстоятелства, сред които не е малкото количество гориво.

Наказанието на пилота на McLaren означава, че първи на пистата ще стартира венецуелецът Пастор Малдонадо, следван от Фернандо Алонсо и Ромен Грожан.