Диктатурата на Фалкао

Автор на троен дубъл, колумбиецът е все по-близо до притежание на всички голови рекорди в Лига Европа.

10.05.2012 | 11:55
Диктатурата на Фалкао

Радамел Фалкао постигна исторически троен дубъл в Лига Европа, след като се разписа два пъти във финала „Атлетико” (Мадрид) – „Атлетик” (Билбао) 3:0. Два поредни сезона 26-годишният колумбиец е шампион, голмайстор на турнира и автор на попадения в мача за трофея.

Господството на Фалкао започна с подобряване рекорда на Юрген Клинсман от 15 гола в една еврокампания - 17 за „Порто”, включително единствения на финала срещу „Брага”. Със сегашните 12 за „Атлетико” той оформи общата си сметка на 29. Във вечната ранглиста на турнира пред него е само Хенрик Ларсон с 31 (за Фейенорд, Селтик и Хелзингборг).

Постижението на легендарния швед може да падне още наесен, защото Фалкао и мадридският тим най-вероятно пак ще играят в Лига Европа. Преди последния кръг в испанското първенство „Атлетико” е на 2 точки под зона „Шампионска лига” и гостува на „Виляреал”, докато четвъртият в класирането „Малага” има домакинство срещу удавника „Спортинг” (Хихон).

Убийствената ефективност на Фалкао – 29 попадения в 29 срещи от ЛЕ – го приближи и до рекорда по показател „средно голове на мач”. Постижението в турнира държи настоящият треньор на „Байерн” (Мюнхен) Юп Хайнкес, който вкарва общо 23 в 21 мача с „Борусия” (Мьонхенгладбах), включително хеттрик на финала срещу „Твенте” през 1975 г.

При колумбиеца, кръстен на легендарния бразилски халф от 80-те, головият коефициент е постоянна величина. В тази дебютна година с „Атлетико” (след трансфера от Порто за 40 млн евро) Фалкао реализира 23 гола в 33 шампионатни мача. За два сезона в португалското първенство вкара 41 в 51, и общо 72 в 87 мача с екипа на „Порто”. Преди това с „Ривър Плейт” има 49 гола в 109 мача. Именно в аржентинския клуб съдбата го среща с настоящия треньор на „Атлетико” Диего Симеоне. Двамата се събраха отново през декември 2011, когато Симеоне пое отбора от Мадрид.

След снощния триумф на стадиона в Букурещ 42-годишният треньор заяви: „Познавам Радамел от младеж, работих с него в Ривър през 2008 и тогава спечелихме шампионата заедно. Обичам го като човек и му се възхищавам. Няма таван за неговите амбиции”.

Трофеят в Лига Европа е втори за „Атлетико” след 2010 г. (2:1 срещу Фулъм), пети за Испания в последните девет години (Валенсия 2004, Севиля 2006 и 2007) и общо седми за страната (два на Реал Мадрид в средата на 80-те). Само Италия е печелила турнира повече пъти – 9.