fallback

Подозрително лесен погром над Сърбия

Да не се заблуждаваме – зове треньорът Радо Стойчев след точкови серии, нетипични за елитния волейбол.

10.05.2012 | 00:33

Извънредно лесно волейболните национали на България пометоха европейския шампион Сърбия с 3:0 (25-22, 25-16, 25-23) пред пълни трибуни в зала „Армеец”. Втората чиста победа в олимпийската квалификация практически класира нашия тим за полуфиналите на 12 май, преди последния мач от групата срещу Испания.

Радостин Стойчев заяви, че е изненадан от убедителната победа и очаква нова среща със сърбите, каквато е възможна единствено на финала. Сръбският треньор пък призна, че отборът му играл без страст.

Балканското дерби поднесе точкови серии, рядкост дори за женския волейбол. В първия гейм от 8-7 българите дръпнаха 16-10 и 21-13, за да отпуснат до 24-22 преди последната точка от грешка на противника. Само вторият следваше сравнително стабилна линия от 4 до 9 точки разлика, благодарение блокадите на Теодор Тодоров. Третият гейм беше образец за нестабилна игра: от 1-5 и 3-6, през 9-6 и 16-10, до 20-19 и 24-23. Капитанът Владо Николов реализира общо 16 точки, центърът Тодоров добави 11 с впечатляващите 10 блока, Тодор Алексиев – 11, Матей Казийски – 9. За сърбите Атанасиевич завърши с 19 т.

Радо Стойчев отчете, че Тодоров отчаял сърбите, а резервният разпределител Братоев отново се справил. Генерално обаче треньорът е резервиран: „Не се представихме на максимума, имаме още доста резерви в играта. Спечелихме много важен мач, но тази победа нищо не решава, работата е далеч от свършена. Ще е много трудно в полуфинала, там ще ни трябва повече майсторство. Резултатите от първите два мача са добри, но не бива да се заблуждаваме. Имаме много пробойни, за играта има още какво да се желае, а времето за корекции е много кратко. Не съм песимист, просто съм реалист. Успяхме да маскираме дефектите си. Дано с тренировки и късмет да повишим нивото и да имаме повече самочувствие. Надявам се до края на турнира да мога да ползвам Андрей Жеков”.

На по-различно мнение е капитанът Николов, според когото резултатът реално отразява разликата в класите: „Смятам, че сме много по-силни от Сърбия и го доказахме на терена. Единственият ни сериозен проблем е контузията на Андрей, но Гошко Братоев се справи прекрасно за неговите възможности. Показа характер и спокойствие, а ние успяхме да му помогнем. Браво на Тошко Тодоров - неговите намеси се оказаха решителни във втория гейм и в края на третия. Невероятната публика ни помогна да сме максимално мотивирани от началото до края. Щастливи сме, но най-тежкото предстои. Надявам се, че ще можем да използваме и Андрей, което ще ни направи още по-силни. С малко шанс може да спечелим финала в неделя.

Матей Казийски добави: „Направихме много добър мач срещу силен отбор, сега мислим за останалите мачове. Чувстваме липсата на Андрей и съжаляваме, че се контузи, но го очакваме в най-скоро време. Другата група изглежда много равностойна. Германците изненадват, не очаквахме да са толкова силни, но трябва да ги разучим добре, ако играем срещу тях”.

Треньорът на сърбите Игор Колакович коментира: „България игра по-добре от нас, специално на блок и сервис. Ние направихме много грешки. Играхме без страст, но утре е нов ден и ни чакат нови предизвикателства”.

fallback
fallback