fallback

Ван Перси изравни рекорд на Анри с „Непобедимите”

„Арсенал” поднесе третото място на преследвачите с 3:3 във френетичен мач срещу „Норич”.

05.05.2012 | 18:37

Индивидуалните постижения на Робин ван Перси вървят в обратна посока с колективните на „Арсенал”. Най-добрият играч и водещ голмайстор във Висшата лига вкара още два пъти, но отборът допусна 3:3 като домакин на „Норич” и изтърва съдбата на третото място от ръцете си.

Преследвачите „Тотнъм” и „Нюкасъл” са на две точки дистанция и утре играят мачове от този предпоследен кръг, съответно гост на „Астън Вила” и домакин на лидера „Манчестър Сити”. Третата позиция дава сигурно място в Шампионската лига, докато четвъртата ще отведе в нежеланата Лига Европа, ако „Челси” спечели финала срещу „Байерн”.

Ван Перси, който тези дни стана „Футболист на годината” в анкетите на професионалните играчи и на журналистите, обърна мача с „Норич” до 3:2 (72 и 80 мин). Хазартната отбрана на „Арсенал” пропиля победата като позволи изравнителен гол на Морисън (85). Дивият натиск на домакините се изрази в подмината дузпа за нарушение срещу Ван Перси и три пропуснати ситуации.

С двете си попадения 28-годишният холандец изравни клубния рекорд по голове в един сезон - 30, поставен от французина Тиери Анри през 2003/04. Разликата е, че сега Ван Перси играе роля на човек-отбор, а онзи тим на „Арсенал” влезе в историята с прозвището „Непобедимите” заради спечелване на титлата без загубен мач (това е постигал само Престън, но в края на 19-ти век).

Още едно попадение дели Ван Перси от рекорда на Висшата лига по голове в един сезон. Ако в последния кръг се разпише на терена на „Уест Бромич”, холандецът ще изравни Алън Шиърър (1995/96) и Кристиано Роналдо (2007/08) – по 31.

Индивидуалните постижения обаче не могат да компенсират амбицията на Ван Перси за трофеи в Англия и Шампионската лига. Той отлага разговорите за нов договор именно поради издънки като днешната. Защитата и вратарят на „Арсенал” опропастиха аванс от попадение на Бенаюн в 66-ата секунда, допускайки бърз дубъл на „Норич” (Хулахан 12, Холт 26). За капак реферът подмина чиста дузпа за гостите в края на първата част и в началото на втората не посмя да покаже втори жълт/червен картон на Рамзи от „Арсенал”. Свирката се обърна в 74-ата, когато съдията Антъни Тейлър и помощникът му подминаха отклонено с ръка центриране в пеналта на „Норич”.

Забележителният факт „Арсенал” да не получи нито една дузпа като домакин за цялото първенство се оформи в 89-ата минута, когато Ноутън безнаказано побутна устремения да засече на празна врата Ван Перси. В този френетичен епилог и самият холандец доказа, че не е божествен - в 87-ата от фронтална позиция стреля в обсега на вратаря Руди. След мача мениджърът Арсен Венгер не обвини реферите, но заключи: „Знаем, че на нашия стадион не получаваме дузпи, и трябва да се справяме с това”.

По ирония на съдбата, отборът с най-много победи от изоставаща позиция (6) този път опропасти своя обрат. И това беше юбилейният мач №900 на Венгер начело на „Арсенал”. В последните си четири тимът записа три равенства и една загуба. Вместо вече да се е бетонирал в тройката, ще чака грешки на „Тотнъм” и „Нюкасъл” утре следобед и в последния кръг на 13 май.

fallback
fallback