Биелса и Валверде алтернативи за “Ноу Камп”

Треньорът на Билбао чака финали в Лига Европа срещу “Атлетико” и за Кралската купа срещу евентуалния си нов отбор.

27.04.2012 | 13:55
Биелса и Валверде алтернативи за “Ноу Камп”

“Барселона” насочи поглед към двама специалисти предвид очакваното напускане на Пеп Гуардиола. Фаворити за треньорския пост на “Ноу Камп” са Марсело Биелса и Ернесто Валверде.

56-годишният аржентинец Биелса е сред най-уважаваните треньори в света и през този дебютен сезон с “Атлетик” (Билбао) изведе отбора до два финала – в Лига Европа и за Кралската купа. Първият е на 9 май в Букурещ срещу “Атлетико” (Мадрид), вторият – на 25 май срещу “Барселона” на стадиона на “Атлетико” в испанската столица.

Наричан Лудия заради новаторски, често нетрадиционни, треньорски методи и вманиачаване в дребни игрови детайли, Биелса е вдъхновение за 41-годишния Гуардиола. Двамата са сходни в професионалния си подход – денонощно обсебени от футбола перфекционисти.

Игровият стил на баския тим има съществени разлики с каталунската тики-така и евентуално сработване между “Барса” и Биелса ще изисква време. От положителната страна на везната са световният авторитет на Биелса и вероятността той да е главен коз за привличане на някои от младите суперталанти на Билбао в Барселона.

Другият вариант, 48-годишният Ернесто Валверде, също има своите плюсове. Първо е играл за “Барселона” в периода 1988-1990 година. После доказа треньорски потенциал като треньор на градския съперник “Еспаньол”, извеждайки го до финала за Купата на УЕФА през 2007 г. За разлика от Биелса, не е ангажиран с друг клуб. Наскоро напусна “Олимпиакос” по семейни причини, след като го извеждаше до шампионската титла на Гърция във всеки от трите си сезона начело.

Пеп Гуардиола ще обави решението си относно “Барселона” на пресконференция, започваща в 14:30 ч. Източници от клуба неофициално потвърждават, че преди часове той е анонсирал пред играчите предстоящата раздяла след края на сезона.

За последната седмица “Барса” практически изпусна шампионската титла и отпадна на полуфинал в Шампионската лига, а сбогуването явно ще е на финала за Кралската купа срещу Биелса и “Атлетик” (Билбао).

Иначе, само за 4 години начело на “Барса”, Гуардиола стана най-успешният треньор в клубната история като спечели 13 трофея – по два от Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Клубното световно първенство, по три пъти титлата и Суперкупата на Испания, плюс Кралската купа с още един предстоящ финал за нея.