Героичен „Челси” триумфира в Барселона

Половината отбор изгаря за финала, капитанът се извинява заради безумие.

25.04.2012 | 01:46
Героичен „Челси” триумфира в Барселона

Величествена, нечовешка отбрана на „Челси” детронира европейския крал на собствения му стадион в Барселона. Цял час английският тим игра в намален състав заради червен картон на капитана Джон Тери, но успя заличи два гола пасив за краен успех с общ резултат 3:2 в полуфинала на Шампионската лига.

„Барса” взе желаната преднина 2:0 чрез Бускетс (35) и Иниеста (43), но допусна в добавеното време на първата част Рамирес да вкара скъпоценен гол на чужд терен с перфектен лоб след 50-метров спринт и двоен пас с Лампард.

Черна магия сякаш тегне над Лео Меси, който не успа да отбележи и в осмия си мач срещу „Челси”. Суперзвездата удари напречната греда от спорна дузпа в началото на втората част, а към края уцели и страничната.

Славният триумф струва прескъпо на „Челси” - петима основни играчи пропускат финала на 19 май в Мюнхен. На „Ноу Камп” в самото начало Кейхил напусна принудително заради контузия, изглеждаща като разкъсан мускул. В 37-ата минута „изгоря” и другият централен защитник Тери заради подъл ритник с коляно в бедрото на Санчес, видян от тъчрефера.

На почивката капитанът опита да лансира оправдание, че не е действал умишлено, но явно бързо разбра, че при 67 камери поне една улавя ясно инцидента. След мача Тери поднесе извинения към съотборниците и привържениците. Мигът на безумие обаче му отнема шанса да се реваншира за финала преди 4 години, когато изпорти дузпа и „Челси” загуби от „Манчестър Юнайтед”.

Още трима „изгоряха” заради натрупани жълти картони - Рамирес, Иванович и Мейрелеш. Турската съдийска бригада задоволяваше шумните призиви за фаулове и картони срещу гостите (жълти още на Чех, Оби Микел и Лампард), но поне накрая посмя да отмени гол на „Барса” след явна засада. Изобщо, втората част беше опълчение на 9 полеви играчи от „Челси”, докато в последните секунди изритана към центъра топка се превърна в голова асистенция към резервата Торес за 2:2.

Треньорът на „Челси” Роберто Ди Матео коментира: „Невероятно постижение. Много хора ни отписваха, но играчите демонстрираха характера си. Знаехме, че ще е трудно и стана още по-трудно, защото Барселона е голям отбор. Беше много важен голът на Рамирес. През втората част вече не опираше до тактика, а до страст, гордост и желание да достигнем финала. Да, там без толкова играчи ще е трудно, но сега ще се порадваме, после ще мислим. Не обвинявам Тери, той е фантастичен лидер, всички ние правим грешки”.