Лудия Биелса се линчува заради грешка

Фамозният стрелец Фалкао дублира голмайсторския приз в Лига Европа.

20.04.2012 | 12:55
Лудия Биелса се линчува заради грешка

Марсело Биелса, един от най-уважаваните футболни треньори, си наложи публично порицание за загубата на “Атлетик” (Билбао) като гост на “Спортинг” (Лисабон) в първи полуфинал от Лига Европа. Баският тим водеше 1:0, но 56-годишният аржентинец смени халфа Андер Ерера в 73-ата минута и последва бърз обрат с голове на Емилиано Инсуа (76) и Диего Капел (80).

След мача Биелса, наричан Лудия, обвини само себе си: „Отборът започна да страда в отсъствието на Ерера. Не го предвидих, очаквах да печелим по-често топката при техните атаки в тези минути. Невъзможно е да заключим, че моите играчи са подценили опонента. Сега трябва да победим на своя терен и това не е непостижима цел.”.

„Атлетик” беше и остава фаворит на букмейкърите за спечелване на трофея, след като елиминира „Манчестър Юнайтед” и „Шалке 04”. За реванша обаче ще липсва натрупалият картони халф Оскар де Маркос, желан от „Ман Юнайтед” за наследник на Пол Скоулс.

Биелса преследва два трофея в първия си сезон с “Атлетик” - вече е финалист за Кралската купа срещу “Барселона”. Известен с новаторски методи, маниакално обсебване от дребни игрови детайли и ревностно равноправие към всички медии, “Ел Локо” още е сочен като вдъхновител за треньора на „Барса” Пеп Гуардиола. В Аржентина изведе два отбора до общо три титли, националния - до сребро от Копа Америка и олимпийско злато (2004), възроди и класира Чили на Мондиал 2010, преди да напусне по принципни съображения и да акостира в Билбао. Сега целите в Лига Европа идват преди финала за националната купа на 25 май, на стадиона на “Атлетико” (Мадрид).

Именно “Атлетико” стана фаворит в другия полуфинал след 4:2 вкъщи срещу „Валенсия”. Неизбежният Радамел Фалкао откри и закри сметката с красиви голове в свой стил, а решаващи се оказаха два за 5 минути в началото на втората част. Гостите се разписаха в добавените минути на двете части, за да запазят известна надежда при победа с 2 гола в реванша.

Капитанът на „Валенсия” Роберто Солдадо коментира шанса за класиране на финала като „малък”, изискващ тотално различна игра от показаното в Мадрид. Рикардо Коста, който оформи 4:2 в последните секунди, определи своя гол като запазващ надеждите. „Да позволим два бързи гола след почивката е недопустимо за полуфинал. Сега трябва да направим голям мач, за да постигнем 2:0”, допълни защитникът.

26-годишният колумбийски ас на “Атлетико” Фалкао дублира голмайсторския си приз в Лига Европа, като вече изравни елиминирания Хунтелаар от “Шалке 04” - по 10. Миналия сезон вкара 17 за трофея на “Порто”, беше обявен от световната федерация по история и статистика за втори най-добър голмайстор след Лео Меси и „Атлетико” го купи за €40 млн. Сега въпреки победата с 4:2, Фалкао прогнозира тежък реванш идния четвъртък и определи изхода като “много открит”.