Съдийството засенчва интригата в Англия

Сър Алекс използва един мач като доказателство, че “Ман Юнайтед” не бил толериран.

12.04.2012 | 15:05
Съдийството засенчва интригата в Англия

Темата за съдийството измести съкращаването на дистанцията в дуела за титлата във Висшата лига. Нови гафове и реакции съпътстваха 33-ия кръг, в който “Манчестър Юнайтед” загуби 0:1 като гост на аутсайдера “Уигън” и вече е на 5 точки пред “Манчестър Сити”, който отнесе вкъщи “Уест Бромич” с 4:0. При оставащи 5 кръга и директен сблъсък на стадиона на “Сити” (30 април), вниманието се иззема от реферски намеси в резултатите.

Мениджърът на “Юнайтед” сър Алекс Фъргюсън спекулативно изравни две снощни щети за своя тим с авантажи в три от последните 4 мача. Шотландецът акцентира, че голът за “Уигън” паднал от несъществуващ корнер и после не е отсъдена дузпа за спряно с ръка от защитник на домакините центриране. Преди почивката обаче беше отменен гол на “Уигън” заради легално позиционно заставане пред вратаря Де Хеа. “Юнайтед” получи явна помощ на свой терен срещу “Фулъм” за 1:0 (неотсъдена чиста дузпа за гостите в самия край) и срещу “Куинс Парк Рейнджърс” за 2:0 (подмината засада и последвала измислена дузпа с червен картон в началото).

“Понякога отсъжданията са в твоя полза, друг път – не, и това се компенсира през сезона. Говорят, че всички ключови решения отиват за големите клубове, но тази вечер ние не получихме такова. Преди два месеца Сити бяха явен фаворит за титлата, ние доста изоставахме по точки и голова разлика, но обърнахме ситуацията и заслужаваме доверие. Случват се такива лоши дни, сега просто трябва да преодолеем разочарованието от края на успешната ни серия”, заяви Фъргюсън.

Въпреки намаленото изоставане, мениджърът на “Сити” Роберто Манчини категорично обяви шампионската надпревара за приключила в полза на “Юнайтед”. Запитан дали това не е психологически трик срещу лидера, италианецът мигом отсече: “Не”.

Зачестилите съдийски грешки срещу по-скромните отбори дадоха нов тласък на призивите за въвеждане на модерни технологии във футбола. Изненадващо в дебата се включи тежка фигура. Босът на “Фулъм” Мохамед Ал Файед публикува открито писмо до Футболната асоциация и до Висшата лига, настоявайки от името на всички клубове за бърза реакция. Египетският бизнесмен иска уеднаквяване на съдийските критерии и въвеждане на модерни технологии в помощ на реферите при взимане на важни решения. Сочейки за главен виновник боса на световния футбол Сеп Блатер, Ал Файед не жали и английските ръководители. Според него управляващите Висшата лига трябва да се събудят, защото са в кома от дълго време, а прекомерната власт пречи на ФА да осъзнае и разреши проблема. Той пита къде другаде хората, вземащи решения (реферите), не носят никаква отговорност за грешки, а ощетените биват санкционирани за протести. Ал Файед апелира ФА и Висшата лига да станат световни пионери във въвеждането на технологиите.